Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Делото срещу Екълстоун в Лондон започва във вторник

Делото срещу Екълстоун в Лондон започва във вторник

63
0
Бърни Екълстоун

Процесът в Лондон срещу управляващия търговските права на F1 Бърни Екълстоун, обвинен в даване на подкуп при продажбата на акциите на спорта през 2006 г., ще започне във вторник.

Делото е заведено от немската медийна група Constanin Medien, които твърдят, че делът на BayernLB е продаден под пазарната му стойност на CVC Capital Partners. Екълстоун е обвинен, че e подкупил бившия шеф на отдел рискови инвестиции в BayernLB Герхард Грибковски (който бе осъден през 2012 г. на 8 г. и половина затвор за взимане на подкуп, измама, укриване на данъци) с $44 млн., преведени от семейния му тръст Бамбино. С това Бърни (който днес навършва 83 години) е целял да насочи продажбата на акциите на немската банка към CVC.

Constanin Medien продаде своя 16,7-процентов дял от акциите си във Формула 1 на BayernLB през 2003 г. за $11,6 млн. Тъй като продажбата е била на загуба, медийната група и банката се споразумяха, че Constantin Medien ще получи 10% дял от постъпленията на банката, в случай че тя продаде акциите си за повече от $1,1 млрд. CVC обаче платиха $814 млн. за акциите на BayernLB през 2006 г., заради което Constantin Medien заведоха дело срещу Бърни, Герхард Грибковски, Бамбино за $171 млн. обезщетение, като те твърдят че реалната стойност на акциите е била поне $2,8 млрд. Според медийната група Бърни се е съгласил на по-ниската продажба на акциите, защото CVC са го уверили, че той ще запази позицията си в спорта.

Екълстоун вече няколко пъти отрече да е подкупвал Грибковски. Становището му е, че е дал парите на банкера, защото той го е заплашил да заяви пред британските данъчни власти, че контролира тръста Бамбино. Ако това се докаже, според британските закони Бърни би дължал данъци върху четирите милиарда долара в Бамбино. Екълстоун твърди, че е платил на Грибковски, за да избегне продължителното и скъпо разследване на неверни твърдения.

Срещу управляващия търговските права на спорта са заведени още две дела, свързани с продажбата на акциите на CVC. Първото е заведено от мюнхенската прокуратура, но решението за образуване на съдебно производство бе отложено за следващата година, за да може съдиите да се запознаят по-обстойно със ситуацията. Второто дело е в Ню Йорк, където компанията Bluewaters Communications съди Екълстоун, Грибковски, CVC и т.н. за измама и търси $650 млн. обезщетение.