Начало Рали Депре поведе в Дакар, проблеми за Льоб и Сайнц

Депре поведе в Дакар, проблеми за Льоб и Сайнц

33
0

Сирил Депре с Пежо 3008 DKR спечели първа етапна победа в тазгодишното издание на рали Дакар, след като бе най-бърз в 4-ата отсечка между Сан Салвадор и Тупиза с дължина цели 416 км за всички категории. Така 5-кратният шампион в надпреварата при мотоциклетистите излезе начело в генералното класиране, а в същото време съотборниците му Себастиен Льоб и Карлос Сайнц-старши имаха проблеми. WRC легендата Льоб загуби около 20 минути преди втората междинна контрола.

В същия участък време загуби и 4-ият пилот на Пежо Стефан Петерханзел. Сайнц пък се обърна по таван и спря на трасето, което му коства загуба на почти 2 часа и 20 минути. Така Депре спечели етапа на 10:51 мин пред Мико Хирвонен с Мини, а трети се нареди Нани Рома с Тойота (+12:51 мин). Петерханзел и Льоб останаха 4-и и 5-и. В общото класиране Депре има преднина от 4:08 мин спрямо Петерханзел и 5:04 мин спрямо Хирвонен. Льоб е 4-и, на 6:48 мин. Насър Ал-Атия с Тойота отпадна след катастрофа във вчерашния етап.

При моторите голямата новина е отпадането на миналогодишният първенец Тоби Прайс с КТМ. Австралиецът катастрофира в края на етапа. Той счупи лява бедрена кост и бе принуден да се оттегли. В негово отсъствие етапът бе спечелен от Матиас Валкнер с КТМ, следван на 2:02 мин от Хоан Бареда Борт с Хонда. Трети остана французинът Мишел Метж с Хонда. 

След финала обаче Бареда Борт стана един от пилотите, които получиха наказание от 1 час за презареждане в забранена за това зона. Същото са сторили Рики Брабек, Франко Каими и Педро Прата, които също бяха санкционирани с 60 минути. Така в генералното класиране начело излезе Пабло Кинтанила с Хускварна, следван от от Матиас Валкнер (2:07 мин) и Стефан Свитко с КТМ.

При камионите миналогодишният победител Жерард де Рой с Ивеко спечели етапа и по този начин се върна в битката за челните позиции. Втори на 30 сек след него остана Аирта Мардеев с Камаз, а трети остана друг руски пилот на Камаз – Антон Шибалов. Дмитри Сотников с Камаз завърши на 4-о място етапа и продължава да води в генералното класиране с 1:55 мин пред Фредерико Вилагра с Ивеко. Трети е Едуард Николаев с Камаз на 4:40 мин. Де Рой се изкачи на 5-а позиция. Мартин Коломи с Татра и Петер Версилуис с Ман загубиха един час и 30 мин след проблеми по етапа. 

В категорията на ATV-ата най-бърз бе Валтер Носиглия с Хонда, който изпревари с 11:28 мин Сергей Карякин с Ямаха, а тройката допълни Даниел Домажевски с Хонда. Карякин води в генералното класиране, но само с 28 сек пред Игнасио Касале с Ямаха, завършил етапа на 9-а позиция. На 3 мин зад Карякин на 3-а позиция е Симон Витс с Ямаха.