Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ди Граси влезе в непряк спор с Фетел относно Формула Е

Ди Граси влезе в непряк спор с Фетел относно Формула Е

1975
0
Себастиан Фетел, Астън Мартин
Себастиан Фетел, снимка Астън Мартин

Лукас ди Граси влезе в непряк спор със Себастиан Фетел относно Формула Е. Бразилецът отговори на критиките на пилота на Астън Мартин относно батериите в световния електрически шампионат на ФИА.

Ди Граси остро разкритикува Фетел относно коментара му за Формула Е и го нарече „измамник“, който се да опитва се убеди обществеността, че го е грижа за околната среда.

Фетел ще прекрати кариерата си във Формула 1 в края на годината. Имайки предвид загрижеността му към опазване на околната среда се предполагаше, че той може добре да се впише във Формула Е и би изпълнявал ролята на състезател или посланик на електрическия шампионат.

Тази седмица Фетел е дал интервю за германския вестник Zeit, в което той е отхвърлил подобна идея и е споделил, че не е убеден в технологията на батериите във Формула Е или в екологичните ѝ качества. 35-годишният състезател посочи факта, че във Формула Е се използва дизелово гориво във всеки един състезателен уикенд. Неговата цел е да захранва генераторите, които зареждат болидите.

„Не искам да бъда талисман и не желая да показвам лицето си за нещо, в което не съм напълно убеден“, заяви Фетел.

„Не разбирам смисъла на [Формула Е]. Технологията на батериите, които се разработват там,, няма нищо общо с тази, която може да се използва в нормален автомобил. Честно казано, не е добре за околната среда, ако батериите се зареждат с изкопаеми горива, вместо с възобновяема енергия.“

Ди Граси яростно се възпротиви на коментарите на германеца, свързани с Формула Е. Бразилецът участва в създаването на световния шампионат на ФИА и спечели титлата през сезон 2016-17.

„Ако Фетел не иска да дойде във Формула Е, това е негов личен избор. Ние сме втората най-високоплатена серия с едноместни болиди. От друга страна, все още сме далеч от заплатите, които се взимат във Формула 1“, написа ди Граси в Туитър.

Ди Граси направи и лична атака срещу Фетел. Бразилецът обяви пилота на Астън Мартин за измамник, който се преструва на екоактивист. Според него, действията на четирикратния световен шампион са само за шоу и целят промиване на мозъците на зрителите.

„За да каже, че технологиите на автомобилите са по-малко важни за бъдещето, [той] или няма представа за какво говори, или умишлено се опитва да заблуди широката общественост“, добави пилотът от Формула Е.

„Всички тези „зелени“ неща, с които Фетел се занимава напоследък- събиране на боклук, каране на велосипеди и т.н. , са абсолютен пиар и не са свързани с това, в което той наистина вярва. Така че каквото и да прави, той трябва да подкрепя нашия шампионат. Това е всичко.“

По-рано тази година д-р Хелмут Марко също се подигра с Формула Е. Съветникът на Ред Бул разкритикува името на шампионата, тъй като в него се използват дизелови генератори за зареждане на батериите на автомобилите

В миналото във Формула Е наистина са използвали изкопаеми горива. Сега спортът разчита на специална смес от глицерин и захарен алкохол.