Начало Formula E News Ди Граси спечели трилъра в Мексико

Ди Граси спечели трилъра в Мексико

30
0

Лукас ди Граси от екипа на ABT Sheaffler Audi Sport спечели изключителна победа в еПри на Мексико, 4-и кръг от шампионата на Формула Е. Бразилецът стартира от едва 15-а позиция, но със страхотно каране и отлична тактика стигна до успеха, който го върна в битката за титлата. Втори остана Жан-Ерик Верн от TECHEETAH, а трети Сам Бърд от DS Virgin. Лидерът в шампионата Себастиан Буеми от Renault e.dams остана едва 14-и.

Оливър Търви поведе в състезанието от полпозишън, след като най-бързият от квалификацията Дани Абт бе наказан да стартира последен заради по-ниско налягане в гумите от разрешеното, следван от Хосе Мария-Лопес (DS Virgin). Но след проблем с батерията лидерът забави темпото на старт-финалната права и после спря. Заради това на трасето бе назначена кола за сигурност. Начело излезе Лопес, пред Ник Хайдфелд от Mahindra. В този етап от състезанието Ди Граси рискува и влезе в бокса за смяна на колата.

Обиколката бе 17-а и оставаха още цели 28 и не бе ясно как той щеше да стигне до финала. След рестарта, който дойде след няколко обиколки, Лопес се откъсна пред Хайдфелд, който се опитваше да задържи 3-ия Верн. Зад него бяха Бърд и Буеми. Дойде време и лидерите да направят задължителните си стопове за смени на колата.

Първи това направи Верн, а на следващата обиколка това стори Лопес и се върна точно пред французина. Хайдфелд загуби време и изостана назад, а пред него и Буеми на 5-а и 6-а позиция се озоваха Антонио Феликс да Коща и Робин Фринс от Andretti (зад Лопес и Верн). Те обаче прекараха в бокса 3 секунди по-малко от задължителния минимум и в последствие бяха наказани.

Начело на колоната обаче излезе Ди Граси, който вече бе сменил болида си. Зад него бе Жером ДАмброзио, който направи същото при появата на сейфтикара. Съотборникът на последния в Dragon racing – Люк Дювал обаче спря на излизането от 3-и завой и това доведе до ново излизане на автомобила по сигурността. Така преднината на Ди Граси и ДАмброзио бе елиминирана.

След рестарта Ди Граси се откъсна напред, а Жером се защитаваше успешно от атаките на Лопес и Верн. Хосе-Мария се завъртя при опит да задмине ДАмброзио от външната страна на първия завой. Веднага на същото място подобна грешка направи и Буеми при опит да изпревари Фринс.

Отпред Буеми продължи да води, като Верн най-накрая успя да изпревари ДАмброзио след грешка на белгиеца в завой 1 само 3 обиколки пред финала. Жером пък остана без енергия в последната обиколка и това даде шанс на Сам Бърд да завърши 3-и. Четвърти завърши Мич Евънс от Jaguar, следван от Никола Прост от Renault e.dams.

В генералното класиране преднината на Буеми вече е само 5 точки спрямо Ди Граси, като Себастиан взе една точка, правейки най-бързата обиколка. Трети, на 30 точки зад лидера, е Никола Прост.