Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ди Монтедземоло: Фелипе винаги ще е част от историята ни

Ди Монтедземоло: Фелипе винаги ще е част от историята ни

37
0
Амедео Фелиса,Лука ди Монтедземоло,Пиеро Ферари,Фелипе Маса

Фелипе Маса, за когото сезон 2013 е последният в отбора на Ферари, винаги ще е част от историята на Скудерията, каза президентът на Ферари Лука ди Монтедземоло.

По време на последното състезание за сезона на шампионата Ferrari Challenge бе организирано и официалното изпращане на Фелипе Маса. Повече от 15 000 души присъстваха на пистата Муджело въпреки дъждовното време.

Именно на това трасе Маса за първи път тества кола от Формула 1 със Заубер през 2001 г. Бразилецът дебютира в Гран при със същия екип през 2002 г. През следващата година той става тест пилот на Ферари. През 2004-та и 2005-та отново е титулярен пилот в Заубер, а от сезон 2006 до момента кара за Ферари. Първата победа на Маса е в Турция през 2006-та, като през същата година той печели и домашната си надпревара в Бразилия, което описва като един от най-щастливите си моменти в спорта. Той има още 9 победи във Формула 1 и е стартирал 15 пъти от първа позиция. Най-доброто му класиране в шампионата е второ място през 2008 г., когато само 1 точка го разделя от световната титла.

Аз съм късметлия. Имах страхотна кариера във Ферари, по-дълга отколкото си мечтаех в началото. Когато започнах да се състезавам с картинг като дете, имах червен екип на Ферари и това винаги е бил отборът, който съм подкрепял. Дори когато (Аертон) Сена беше в Макларън, а (Нелсън) Пикет в Уилямс, аз бях за Ферари. Заедно сме от 2001 г., а се състезавам с тях от 8 сезона, което е много важна част от живота ми. Имам толкова много приятели във Ферари и ще ми липсват, както и приятните дни, прекарани във фабриката в Маранело. Доволен съм от начина, по който прекарах времето си в Скудерията – сподели Маса. 

В неделя бразилецът зарадва феновете на Ферари на Муджело с обиколки с F10. След края на демонстрацията Ди Монтедземоло, вицепрезидентът на компанията Пиеро Ферари и управляващият директор на Ферари Амедео Фелиса подариха на бразилеца специален 120-сантиметров трофей, гравирана с имената на 11-те състезания от F1, които е спечелил.

Това (събитието в Маранело, б.а.) са спомени, които ще останат завинаги с мен, както и много прекрасни моменти, прекарани заедно, започвайки с победите. Сещам се например за победите на Интерлагос, защото за един бразилец е нещо невероятно да спечели домашното си състезание. Разбира се, мечтата ми да спечеля световната титла пред домашна публика ми се изплъзна, но това не бе състезанието, в което загубих титлата през 2008 г. – каза още бразилецът. 

Лука ди Монтедземоло от своя страна благодари на Маса за времето, прекарано заедно в отбора от Маранело:

Фелипе бе истински член на Ферари и винаги ще е част от историята ни с всички състезания, на които е карал за нас, всичките победи, полпозишъни и онези секунди, в които бе световен шампион в Бразилия. Прекарахме чудесни моменти заедно, както и по-трудни като инцидента в Будапеща. Искам да му благодаря публично, след като вече го сторих лично. Мисля, че решението да се разделим е правилно както за нас, така и за него. Време е за промяна и за намиране на нова мотивация. Желая на Фелипе успех, започвайки с последните две състезания от сезона. Що се отнася до остатъка от кариерата му във Формула 1, му желая всичко най-хубаво.