Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ди Монтедземоло определи Ферари F138 като обещаваща кола

Ди Монтедземоло определи Ферари F138 като обещаваща кола

59
0
Лука ди Монтедземоло,Стефано Доменикали,Фелипе Маса,Фернандо Алонсо

Президентът на Ферари Лука ди Монтедземоло определи новия болид на Скудерията за 2013 г. във Формула 1 F138 като обещаващ. Маркизът сподели, че е харесал церемонията, на която колата бе показана за първи път.

– Усещах, че атмосферата е специална още от сутринта, когато излязох от дома си в Болоня. Тук не е падала мъгла от дълго време и това ми напомни за презентацията през 1997 г., когато започна победният ни цикъл – допълни той.

Ди Монтедземоло повтори, че с изключение на семейството Ферари е най-важното нещо в живота му и самото влизане във фабриката на компанията го кара да се чувства добре.

– Видях новата кола вчера следобед и я определих като обещаваща, защото забелязах вниманието към детайлите, особено в области, където аеродинамиката е ключова – продължи президентът. – Защо се надявам автомобилът да е конкурентоспособен още от първия старт? Отговорът е от три части. Първо, заради невероятно подробния преглед на миналия сезон. Второ – големите промени в организацията и методологията ни. И трето, концентрацията на работата в само един аеротунел – това ще е важно, особено по време на сезона. Нямаме достатъчно тестове на писта, така че се концентрираме върху симулационни инструменти. Привличането на опитен пилот като [Педро] де ла Роса в Маранело е част от стратегията ни в това отношение.

След това Ди Монтедземоло заяви, че двигатели V6 не са част от традицията на Ферари:

– Продължавам да твърдя – поради икономически и звукови причини, както и заради мощността, че би било по-добре да останем с осемцилиндрови агрегати. Решението обаче е взето и съм сигурен, че Ферари може да създаде най-силния V6 в света.

Президентът засегна темата за аеродинамичния тунел в Маранело и сподели, че от известно време е имало съмнение в корелацията между данните от тръбата и тези от пистата. Отново бе споменат въпросът за Себастиан Фетел и шанса да кара в Скудерията. Ди Монтедземоло отговори, че не е възможно немският състезател да е в екип с Фернандо Алонсо. Що се отнася до решението испанецът да пропусне първите тестове, то мнението на маркиза е, че пилотът ще започне проби с новата кола, когато вече ще се търси представяне от автомобила. Понастоящем в екипа се обсъжда кой да е трети пилот – Де ла Роса или Жул Бианки, за когото обаче все още има вариант да стане титуляр във Форс Индия.