Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ди Монтедземоло: За Алонсо ще говорим след две години, симулаторите са майтап

Ди Монтедземоло: За Алонсо ще говорим след две години, симулаторите са майтап

46
0
Лука ди Монтедземоло,Фернандо Алонсо

Ферари не се притесняват относно дългосрочното си бъдеще с Фернандо Алонсо, заяви президентът на Скудерията Лука ди Монтедземоло.

Бъдещето на двукратния световен шампион във Формула 1 стана предмет на сериозно обсъждане през втората половина от сезон 2013 г. Причината бяха обтегнатите отношения между него и тима и в частност Ди Монтедземоло след избухването на Алонсо по отношение на F138 точно преди лятната ваканция. През последните месеци стана ясно още, че мениджърският екип на испанеца е сондирал ситуацията в Ред Бул и Лотус относно бъдещите им намерения спрямо пилотите. Макларън пък се опитват да привлекат Фернандо за 2015 г.

Президентът на Ферари обаче е категоричен, че отношенията са значително подобрени и няма притеснения, че Алонсо ще напусне преди края на договора си, който изтича през 2016 г.

Всички тези приказки са чудесни за пресата, понякога и за публиката. Но аз съм много доволен от Фернандо. Той има контракт с нас до края на 2016 г. Единственото ми притеснение е да му дадем по-добър автомобил. Имам много проблеми, но въпросът с пилот номер едно не е проблем. Ще говорим след две години. Разбирам и споделям разочарованието му. Казах на Фернандо, че стана втори тази година благодарение на способностите си повече, отколкото възможностите на колата. От друга страна искам състезател, който във всички моменти да остава близък до отбора. За такова усилие го помолих в средата на сезона. Но съм много щастлив, че е в отбора ни – заяви маркизът.

Той заяви също така, че зависимостта на Формула 1 от работата в симулаторите е „майтап”. Гран при отборите бяха принудени да разчитат на тази технология в много голяма степен заради забраната на тестове по време на сезон. Ди Монтедземоло обаче вярва, че цената на виртуалните тренировки е твърде висока и връщане към неограничени тестове би било по-добро за екипите, както и по-евтино.

Това е майтап. Бяхме принудени да влагаме огромни суми в тези ужасни, изкуствени машини вместо да тестваме тук (на Фиорано) и Муджело. Ако някой няма пари за тренировки, то тогава по-добре да се състезава в GP2, на картинг или да играе баскетбол. Аз искам тестове първо, за да дадем на новите пилоти възможност да карат болидите и да трупат опит. Така бихме дали и по-голям шанс на хората (да наблюдават колите), тъй като между състезателните уикенди на Формула 1 няма нищо, пълна тишина. Изпитанията са чудесна възможност и за спонсорите. А и не са толкова скъпи, отколкото да развиваме ежемесечно ужасния симулатор. Това трябва да го обсъдим в бъдеще – заяви президентът на Скудерията.

Той допълни, че според него е абсурдно да влага огромни средства и в аеродинамичен тунел, развитието от който не е в състояние да използва в серийните си модели. Ди Монтедземоло възнамерява да покани през януари отборите от Формула 1 на среща в Маранело, където да обсъдят бъдещето на спорта.