Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ди Монтедземоло и Трули укривали данъци?

Ди Монтедземоло и Трули укривали данъци?

53
0
Лука ди Монтедземоло

Председателят на италианската авиокомпания Алиталия и бивш президент на Ферари Лука ди Монтедземоло и бившият пилот от Формула 1 Ярно Трули са сред имената, споменати в оповестените „Досиета от Панама” – 2,6 терабайта информация (общо 11,5 милиона файла), описващи дейността на Mossack Fonseca, четвъртата по големина в света адвокатска кантора, занимаваща се с офшорни компании. Документите са предадени от анонимен източник на немския вестник „Зюддойче Цайтунг” и след това са споделени с редица други медии посредством Международния консорциум на разследващите журналисти. Те обхващат период от 40 години от дейността на кантората и показват начините, по които могат да се използват офшорни данъчни облекчения.

Дейността на базираната в Панама кантора Mossack Fonseca включва създаване на офшорни компании за клиенти, както и управлението на такива фирми срещу годишна такса. Сред имената в списъците на възползвалите се от услугите на компанията са над 140 политици, сред които пакистанският премиер Наваз Шариф, украинския президент Петро Порошенко, премиера на Исландия Зигмундур Давио Гунлаугсон, синът на бившия египетски президент Хосни Мубарак – Алаа Мубарак, бащата на британския премиер Дейвид Камерън – Йън Камерън (който е починал през 2010 г.) и т.н. Близо 2 милиарда долара са свързани с хора от най-близкото обкръжение на руския президент Владимир Путин. Сред най-известните свързани със спорта имена са тези на носителя на „Златната топка” Лионел Меси и отстранения в момента от футбола президент на УЕФА Мишел Платини.

По принцип използването на офшорни фирми не е нелегално само по себе си. Според италианското законодателство например не е престъпление да работиш в друга страна и да плащаш данъците си там, но трябва да декларираш в Италия съответните доходи и разходи. Предполага се, че именно обявяването пред италианските власти са избегнали Ди Монтедземоло и Трули.

Според информация на L’Espresso в началото на 2007 г. са били подписани серия от споразумения, според които маркизът в позицията на адвокат на базираната в Панама компанията Lenville получава правото да оперира с банкова сметка в швейцарския клон на италианската „Banca Intermobiliare”. Смята се, че вероятно по този начин Ди Монтедземоло легално е избегнал декларирането на доходите си от сделки в Италия.

От Mossack Fonseca категорично отрекоха какъвто и да е криминален умисъл в работата си.

Междувременно президентът на Франция Франсоа Оланд приветства изтичането на информацията и публичното й оповестяване. Според АФП той е поздравил отговорните за предаването на данните, добавяйки, че „всички разкрити данни ще доведат до разследвания от данъчните власти и законови преследвания”.