Начало Автомобили Digit – проектът на Ford и Agility Robotics за улеснени доставки

Digit – проектът на Ford и Agility Robotics за улеснени доставки

104
0

Хората харесват пазаруването онлайн. И то много. Лесно е човек да се досети защо. Купуваш с едно кликване, а доставка до два дни например е изключително удобство. Пощенските служби в Съединените щати например са разнесли повече от 6 милиарда пакета през 2018 г. – двойно повече, отколкото преди 10 години. Разрастването на онлайн търговията поставя съвсем нови предизвикателства пред редица компании. Ford работи в сътрудничество с Agility Robotics, за да изследва възможностите в посока улесняване на доставки.

Автомобилните компании се трудят изключително упорито върху модели с автономно задвижване

Коли, които се самоуправляват, могат да са полезни не само за транспортирането на хора. Едно споделено пътуване например може да е също така услуга за доставки. От Ford споделят, че по време на различни проучвателни програми са установили нещо, с което потребителите са наясно горе-долу откакто пазаруват онлайн. Не винаги е удобно да останеш у дома, за да чакаш доставка. И не всеки бизнес може да си позволи да развива отделно услугата. Тук обаче автомобилният концерн може да помогне, като се съсредоточи върху логистиката на доставките. Проектът се нарича Digit е представлява конструиран и създаден от Agility Robotics робот, който не само прилича на човек, но и ходи като такъв.

За направата на Digit са използвани леки материали, но той е в състояние да разнася пакети с тегло до около 18 кг

Роботът може да се качва и да слиза по стълби, да преодолява неравен терен и дори да реагира при спъване без да губи баланс и да пада. Достигането до нечия врата често е свързано с неочаквани препятствия и създателите на Digit са се погрижили механичният доставчик да е в състояние да ги преодолява.

Дизайнът позволява роботът буквално да се сгъне, когато не работи. Така заема минимално пространство, докато трябва отново да влезе в действие.

Digit освен това си сътрудничи с автономния автомобил, с който пътува

Колата, като повечето съвременни модели, създава подробна карта на заобикалящата я среда. За да не се върши едно и също нещо два пъти, Digit няма такава функция. Вместо това автомобилът подава информацията към него, като така се пести и време, и ресурс.

Digit все пак е оборудван с LiDAR и няколко камери, за да може да реагира в няколко основни сценария. При попадане на неочаквано препятствие например той изпраща снимка обратно към колата, чийто системи конфигурират решение на проблема. Автомобилът може дори да изпрати информацията в облачна система, за да потърси помощ.