Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Директивата на ФИА ще сложи край на „изчезващи в пода“ елементи, заяви...

Директивата на ФИА ще сложи край на „изчезващи в пода“ елементи, заяви Волф

5500
0
Тото Волф
Тото Волф; снимка: Спас Генев

Техническата директива на ФИА, която трябва да влезе в сила от Гран при на Белгия, ще сложи край на „магически изчезващи в подовете плочи“, заяви Тото Волф. Указанията от страна на федерацията първоначално бяха издадени във връзка с подскачането на болиди. Наскоро към тях бяха добавени изисквания по отношение на подовете. Шефът на Мерцедес заяви, че допълнението е било изненада за екипите. Впоследствие добави, че някои екипи използват „неконвенционални“ компоненти за подовете си. Металните плочи (skid blocks – б.р.) служат за това колата да не отива твърде ниско до настилката, което причинява твърде голямо износване на планката. Прекалено износване на планката на пода може да доведе до дисквалификация.

„Причината за наличието на плочките е, че те служат като ограничител за това колко се износва планката. А ако някоя плоча изчезва магически в пода, то това очевидно е срещу правилата. Другото е, че планката може да се огъва и така се заобикалят правилата. Толерансът е един милиметър. Ако огъването е по-голямо, то очевидно и от това се печели време“, обясни Волф

Кристиан Хорнер от Ред Бул заяви, че колите на тима от Милтън Кийнс отговарят на правилата. По време на уикенда в Австрия той повтори, че RB18 няма да има нужда от промени вследствие на директивата на ФИА.

„От това, което ми казаха, съдя, че може би – не съм съвсем сигурен – няма да се наложи никаква промяна вследствие това изясняване на правилата“, посочи Хорнер.

Директивата бе една от точките, обсъждани от F1 комисията по време на заседанието ѝ в Австрия. След приключване на обсъжданията, в резултат на които бюджетният лимит бе увеличен, а указанията на ФИА – отложени за влизане в сила от Белгия – Волф бе попитан какво е било настроението.

„Много се карахме. Не мисля, че си струва да го споделяме“, отговори шефът на Мерцедес

Предишната среща на шефовете на отбори бе обсъждана надълго и нашироко заради избухване на Волф. Според Хорнер то е било заради присъствието на камерите на Нетфликс, снимащи поредния сезон на Drive to Survive. Гюнтер Щайнер от Хаас обаче каза, че нещата се раздухват излишно.

„Това не е нещо чак толкова необичайно. Поне да имаше някакъв екшън, а то… Пак само приказки!“, засмя се Щайнер.