Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Дисквалифицираха Фетел заради недостатъчно гориво в колата му след финала в Унгария

Дисквалифицираха Фетел заради недостатъчно гориво в колата му след финала в Унгария

14039
0
Себастиан Фетел
Себастиан Фетел; снимка: Астън Мартин

Себастиан Фетел бе дисквалифициран от Гран при на Унгария заради недостатъчно гориво в колата му след финала на пистата Хунгароринг.

При проверката на ФИА в автомобила на Фетел са били открити само 300 мл гориво. Изискването е колата да бъде прибрана в затворения парк и да има поне литър бензин. Четирикратният световен шампион спря на пистата малко след карирания флаг. Веднага след церемонията на подиума обясни, че имало проблем със сензор и понеже от тима не знаели какво точно става, е спрял директно на трасето като предохранителна мярка.

„Мисля, че болидът просто малко прегря“, посочи Фетел.

Впоследствие бе проведено разследване защо в колата е имало толкова малко гориво. Шефът на тима на Астън Мартин Отмар Шафнауер бе извикан при стюардите. На излизане коментира, че в болида има 1,44 л бензин и отборът е в състояние да го докаже.

„Знаем точно колко сме заредили и точно колко е изразходвано“, допълни уверено Шафнауер.

В крайна сметка обаче стюардите дисквалифицираха Фетел.

В решението на стюардите се посочва, че са били дадени няколко възможности на отбора да опита и да извлече необходимото количество гориво.

Второто място на Себастиан бе втори подиум за екипа на Астън Мартин през сезон 2021. Дисквалификацията му означава, че Хамилтън отива втори, а Карлос Сайнц (Ферари) – трети. С по една позиция напред се придвижват и останалите 10 пилоти, завършили надпреварата.