Начало Автомобилни новини Дитер Цетче се надява Mercedes да се върне начело при луксозните коли...

Дитер Цетче се надява Mercedes да се върне начело при луксозните коли до 2020 г.

72
0
Дитер Цетче,Мерцедес

Главният изпълнителен директор на Daimler Дитер Цетче се надява да върне автомобилния производител в челото по продажби на луксозни автомобили и да изпревари Audi и BMW до 2020 г., заяви самият той в интервю за немски вестник.

Убеден съм, че ще сме пред съперниците най-късно до 2020 г. – заяви доктор Цетче пред Бьорсен Цайтунг.

Той се надява това да се случи под неговото ръководство, въпреки че настоящият му договор изтича в края на 2013 г. Очаква се контрактът да бъде подновен още следващия месец за още три години.

Според Цетче Mercedes не успяват да настигнат конкурентните производители в сегмента на компактните модели и в Китай. Daimler вече обявиха, че до края на 2014 г. ще направят 2 милиарда евро съкращения в разходите на Mercedes-Benz. Засега очакванията са да не достигнат първоначално планираната оперативна печалба с 1 милиард евро. Компанията поддържа нивото на реализирани коли благодарение на пазарите в САЩ и Китай. Заедно с BMW и Audi трите концерна планираха рекордни продажби за годината, докато европейските производители се подготвяха за най-ниските си резултати от близо две десетилетия насам според публикация в Аутомотив Нюз Европа.

През 2013 г. се очаква BMW да утвърди челната си позиция в луксозния клас с увеличение от 4,6% до 1,54 млн. продажби. При Audi увеличението се изчислява засега на 1,1% или 1,44 млн. реализирани автомобила. Mercedes вероятно ще си върнат второто място с 1,46 млн. коли, твърди проучване на IHS Automotive.