Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Дизайнът на колите през 2017 г. ще е доста недоразвит, смята Саймъндс

Дизайнът на колите през 2017 г. ще е доста недоразвит, смята Саймъндс

40
0
Пат Саймъндс

Дизайнът на колите във Формула 1 за 2017 г. ще е доста недоразвит и несъвършен заради липсата на достатъчно време за изследване във въздушните тунели. Това смята техническият директор на Уилямс Пат Саймъндс, който ще напусне тима след края на годината. През следващия сезон заради новите правила болидите ще са много различни, с по-широки крила и с 25% по-широки гуми. Регулациите за 2017 г. обаче бяха обявени сравнително късно и според Саймъндс това ще постави отборите в некомфортна ситуация да започнат сезона с недобре усъвършенствани болиди.

„Мисля, че най-голямата променя е в това, че няма достатъчно време за развитие и за работа във въздушните тунели, заяви Саймъндс. – Ако се върнем към 2009 г., имахме огромни промени, но за това се говореше от много време и ние ползвахме аеродинамичния тунел по 24 часа в седмицата. Тойота използваше 2 тунела постоянно. Всички имахме много време за изследвания. Следващата сериозна промяна бе през 2014 г., когато имахме много промени по аеродинамиката заедно с много работа за вършене по охлаждането. Но тогава също имахме доста време.

Но този път гумите ни за проби в аеротунела ни бяха предоставени в края на февруари и едва тогава започнахме изпитанията, правейки по 65 теста на седмица. А заедно с това работихме по колата за 2016 г. Разбира се правихме нашите CFD изследвания и поставяхме сегашните задни гуми на предната ос, за да имаме идея какви са въздушните потоци.”

Въпреки промените в правилата, Саймъндс не очаква колите за 2017 г. да са много различни една спрямо друга: „Правилата са доста стриктни и затова не очаквам да има големи разлики, каза още британецът. – В зоната на капака на двигателя може да видим някои различия. И отново ако оцветите всички коли в черно, ще ви бъде трудно да ги различите една от друга.”