Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Днес е първото състезание в българския Формула 1 шампионат

Днес е първото състезание в българския Формула 1 шампионат

1848
0
Гран при на Бахрейн, Сахир, Формула 1
снимка: Алфа Ромео

Днес се открива сезон 2023 в българския Формула 1 шампионат. Домакин на първото състезание ще бъде пистата Сахир за Гран при на Бахрейн

Пистата е добра позната на всички участници, тъй като тя е неразделна част от шампионата още от нейното създаване. Сахир е трасе на което всичко е възможно и всеки пилот ще даде всичко от себе си, за да започне новия сезон с победа.

Резултатите от тестовете до момента не показват ясно изразен фаворит за победата. Разликите са изключително близки, а новите отбори, болиди, промени в календара правят очакванията за вълнуваща и интересна борба още по-големи.

На тестовете, най-голямо впечатление прави представянето на пилотите на Oracle Apex Racing. Те към момента оглавяват челото с най-бързи времена, следвани плътно от пилотите на NetRex GP. След тях се класират пилотите на Silver Arrows, следвани шампионите от Sparta Racing Team, които все още показват колебливо темпо или пък просто не разкриват своята реална скорост. Забелязваме, че разликите в състезателни условия са още по-малки. Доста от пилотите крият реалното си темпо и на състезанието ще покажат максимума на своите възможности.

През зимната пауза мениджърите на всички отбори в българския Формула 1 шампионат определено не са си почивали, имайки трудната задача да съберат най-добрия екип от пилоти за своят отбор.  Станахме свидетели на някои интересни размествания, имаме и нови отбори, всички готови за едно – победа!

Шампионите от Sparta Racing Team ще бъдат с изцяло нов състав

След напускането на Иван Неонов и оттеглянето на Стоян Барбуков в края на сезон 2022, Спартанците успяха да привлекат Иван Иванов и Петър Николов в своите редици. Всички добре познаваме Иван Иванов – вице шампион за сезон 2022, но Петър Николов ще бъде един от дебютантите през този сезон. Петър е имал и предишни участвания в шампионата през 2007, 2011 и 2013 година. Тогава той се състезава с отборите на STRAPA Team Racing, TNT Development и BMW Shark Racing. От достоверни източници знаем, че той не трябва да бъде подценяван, защото е побеждавал не кой да е, а именно Леонов и Барбуков.

Иван Иванов е готов на всичко, за да вземе реванш за пропуснатата титла през сезон 2022. Очаква той да бъде един от най-бързите пилоти особено в състезателни условия. До момента двамата Спартанци остават в сянката на прожекторите, но секторните резултати показват, че те имат огромен неразкрит потенциал. Те са най-бързите с повече гориво, което ги прави неизменна част от битката за титлата.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CukamBG (@cukambg)

За първи път в историята на БгФ1 на стартовата решетка ще имаме италиански отбор – NetRex Grand Prix

В отбора ще се състезава настоящия шампион Иван Леонов и безспорно един от най-талантливите млади пилоти Самуил Иванов. Знаем, че и двамата пилоти са безкрайно мотивирани да печелят всяко едно състезание. Ще е интересно да видим как ще се развие вътрешната борба в отбора и как ще действат двамата под напрежение. Дали ще се получи същата ситуация като в Спарта, или двамата ще си помагат взаимно в битката за титлите. Леонов не веднъж е споменавал, че Самуил е една от най-младите и бързо изгряващи надежди на българския сим рейсинг. До момента сякаш изглежда, че Самуил Иванов е по-бързият от двамата и има по-големи шансове в борбата срещу съперниците. Не трябва да се подценява обаче опитът и постоянството на Иван Леонов, който определено знае как се печелят състезания, дори изоставайки с чиста скорост спрямо своите съперници в българския Формула 1 шампионат.

Oracle Apex Racing също имаха натоварена предсезонна подготовка

Ростислав Анастасов отново ще бъде част от екипа, а новодошлият в отбора Николай Караколев ще му партнира в борбата за победа. Към момента отборът прави изключително впечатляваща подготовка Те оглавяват временното класиране в тестовете, което ги прави най-големият фаворит за спечелването на неделното ГП. Многото навъртени обиколки през зимата и отлично свършената подготовка, показват тяхното израстване. То е продължение на сезон 2022, когато и двамата бяха в челото на класирането и се бориха за местата около подиума. По всичко изглежда, че те са безкрайно мотивирани, като и двамата ще се опитат да спечелят своята победа #1 в шампионата.

Отборът на Silver Arrows F1 Racing също прави една много добра подготовка

Двамата пилоти са много доволни от тестовете. Отборът този сезон ще бъде воден от ветераните в шампионата – Димитър Кабакчиев и Димитър Пашов. И двамата не са печелили състезания от доста време. Ттова със сигурност ги мотивира и ги кара да тренират още по-усилено за да се борят с най-добрите. Пашов не изостава изобщо от лидерите, а напротив дори е считан за един от фаворитите за подиум в Бахрейн. Ссъс сигурност ще се постарае да направи задачата на другите много трудна. Кабакчиев направи солидно количество обиколки, като той все още се адаптира към новите коли, но никога не трябва да отписваме шампиона на БгФ1 за сезон 2008.

Вторият отбор на сребърните стрели Silver Arrows F1 Team, към момента показва колебливо представяне

Ивайло Каменов прави страхотна подготовка. Той е един от малкото пилоти, които останаха доволни от поведението на гумите. Вторият пилот на отбора Йордан Петков  е изключително бърз пилот, но липсата на подготовка или може би пък време, е основният фактор, поради който не го виждаме в челото на българския Формула 1 шампионат.

Тази година пилоти на John Player Special F1 Team ще са Андрей Митров и новакът Мартин Иванов

За Андрей Митров знаем, че е един от най-постоянните пилоти на грида и кара предимно за забавление и едва ли ще се намеси за борбата в челото. Темпото и карането на Мартин е пълна мистерия, която се надяваме да ни изненада приятно и да го видим в битка за челни позиции.

Hydra Racing Team остава в обичайния си състав, без промени в екипа

Васил Иванов и Любомир Лазаров ще бъдат титулярни пилоти през сезон 2023. Израстването, което показва Васил Иванов е видно за всички, като той е все по-близо до най-бързите. Със сигурност при грешки на лидерите може да обърка плановете им и да го включи в битката за подиуми, а защо не и за победи. Любомир Лазаров от своя страна, определено има над какво още да поработи.

VAG Sauber е отбор дебютант българския Формула 1 шампионат през сезон 2023, който ще бъде представляван от двама нови пилоти за света на БгФ1 – Любомир Бояджиев и Алекс Михайлов

Две млади момчета, които тепърва ще трупат опит. Надяваме да ги видим много скоро в борбата за местата около подиума, а защо не и за победи. Съдейки по времената им до момента изглежда, че това ще бъде малко трудна задача за първия старт, но опитът, който ще натрупат ще бъде безценен и със сигурност ще им помогне занапред.

Последният отбор, на когото ще обърнем внимание е Braking Point Racing

Той подаде своята заявка за участие буквално българския Формула 1 шампионат в последния възможен момент. Отборът ще бъде представляван от първи титулярен пилот – Насим Рула, който по народност е алжирец и показва изключително добри резултати. Очакваме той определено да бъде в борбата за топ 5. Втори титулярен пилот на отбора ще бъде Божидар Стоянов, който само до преди дни беше резервен-тест пилот на отбора Oracle Apex Racing. Божидар е пилотът, който към момента е направил рекорден брой обиколки в предсезонните тестове. По всичко личи, че отборът ще се бори за своята първа победа този сезон.

И така, завършваме тази новина с няколко интересни факта, като рекордът на трасето е 1:29.051,  дело на Момчил Манчов, записан през 2021 година. През последните две години, победителят в надпреварата никога не е успявал да спечели шампионската титла при пилотите.

Определено ни очаква едно вълнуващо състезание. Не пропускайте откриването на сезон 2023 в БгФ1, което ще бъде тази неделя – 19 март! Състезанието ще бъде излъчвано на живо, в нашият канал в Twitch – https://twitch.tv/cukambg с добре познатите ни коментатори Димитър Тончев и Момчил Пенов. Те допълнително ще допринесат за емоцията, която се случва на пистата и ще ви пренесат в нашият вълнуващ свят на виртуална Формула 1!

Началото на живото предаване се очаква да бъде дадено малко след финала на ФИА Ф1 ГП на Джеда.