Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Днес се очаква присъда по делото на Constantin Medien срещу Екълстоун

Днес се очаква присъда по делото на Constantin Medien срещу Екълстоун

34
0
Бърни Екълстоун

Днес Бърни Екълстоун ще разбере присъдата на лондонски съд по делото, заведено от Constantin Medien срещу него и още три страни, относно продажбата акциите на Формула 1 от период 2005-2006 г.

Компанията претендираше първоначално за над 170 млн. долара обезщетение, като впоследствие искът бе намален на $141 млн. Тяхното твърдение бе, че са претърпели финансови загуби заради манипулация на продажбата. Става дума за дела на БайернLB. Constantin Medien продадоха своите акции на немската банка при условия, че ще получат 10%, ако на по-късен етап за тях бъдат платени над $1 млрд. Цената, получена за дела на БайернLB при продажбата от 2005-2006 г., е над $800 млн., а това означава, че Constantin Medien не получиха нищо след приключване на сделката.

Придобиването на акциите от CVC Кепитъл Партнърс вече доведе до процес срещу бившия немски банкер Герхард Грибковски. Той бе обвинен в корупция, приемане на подкуп ($44 млн., преведени му от Екълстоун), укриване на данъци и т.н. и осъден на 8 и половина години затвор. В Ню Йорк искът на друга компания с оферта от 2005-та за F1 акциите – Bluewaters Communications – бе отхвърлен с основанието, че разглежданата ситуация е от юрисдикцията на английското правораздаване. В Мюнхен в края на април започва процес срещу Бърни – по обвинение в даване на подкуп (преведените на Грибковски пари), а в Женева (Швейцария) върви отделно разследване на продажбата. БайернLB изпратиха преди време писмо до адвокатите на 83-годишния управляващ търговските права на F1 с искане за възстановяване на $400 млн. (преценени като финансова загуба от продажбата). Екълстоун не плати нищо и сега немската банка наблюдава случващото се, като може да реши да заведе свое дело срещу него.

Изслушването по делото на Constantin Medien продължи седем седмици и приключи в средата на декември 2013 г. Съдия Нюи трябва да прецени дали въпросните акции са били наистина със занижена стойност в резултат действията на Екълстоун.