Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Договорът на Хамилтън с Ферари е за три години

Договорът на Хамилтън с Ферари е за три години

4809
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън, снимка Мерцедес

Фредерик Васьор коментира темата за договора на Люис Хамилтън с Ферари. Французинът разкри, че той е за три години и продължава до края на сезон 2027. Васьор също така вярва, че идването на Хамилтън ще помогне на Ферари да привлече още опитни специалисти и да подсили инженерния си отдел.

В началото на февруари беше хвърлена най-голямата бомба в модерната история на F1. Няколко медии, включително Моторспорт, обявиха, че Хамилтън ще кара за Ферари от следващия сезон. Разбира се, това не беше прието толкова сериозно, тъй като нямаше официално потвърждение от Мерцедес или Ферари

Няколко часа по-късно беше обявено, че Хамилтън напуска Мерцедес в края на настоящия сезон, за да се присъедини към Ферари догодина. Говори се, че британецът ще взима рекордно възнаграждение, което надхвърля това, което сега получава в Мерцедес.

От Ферари обявиха, че Хамилтън е подписал многогодишен договор, но така и не разкриха неговата продължителност. Предполагаше се, че той е поне за две години, като се има предвид възрастта на Люис. Но от друга страна, пилот от неговия ранг трудно би се съгласил на краткосрочен контракт и то от отбор като Ферари.

Във Ферари Хамилтън ще се събере отново с Фредерик Васьор. Двамата работиха заедно в сериите GP2 през 2006 г. Тогава британецът стана шампион с АРТ Гран при- отбор, основан от Васьор. Не е тайна, че двамата поддържат отлични отношения. Присъствието на френския специалист е била една от причините, убедили 39-годишния пилот да напусне Мерцедес предсрочно и да отиде в Скудерията.

Наскоро Васьор даде интервю за Файненшъл Таймс. В него той потвърди,  че Хамилтън е подписал тригодишен договор с Ферари.

„Люис е важен символ, защото изпраща положително послание към падока за бъдещето на отбора. Той трябваше да направи избор: „Къде имам най-голям шанс да спечеля световния шампионат през 2025, 2026 или 2027 г.?“ Той каза: „Ферари“, сподели Васьор.

Шефът на Ферари потвърди позицията си, че предстоящото пристигане на Хамилтън ще бъде „най-добрият начин за привличане на добри кадри“. Френският специалист продължава да прави всичко възможно, за да подсили инженерния отдел на отбора

„За нас това е и най-добрият начин да привлечем добри кадри. Имаме добри специалисти във Ферари, но аз искам да подсиля отдела още малко.“

„Повечето [инженери от F1] са във Великобритания. Ако се преместите от Мерцедес, които са в Бракли и отидете в Ред Бул, които се намират в Милтън Кийнс, запазвате децата си в същото училище и запазвате същата къща. В този случай можеш да се преместиш много бързо.“

„Ако идвате в Италия, историята става различна. Трябва да преместиш семейството си. Това е голяма промяна в живота. Преместването на Люис ще ни помогне за това нещо“, каза още шефът на Ферари.

Ферари продължава набирането на технически персонал под ръководството на Васьор. Тимът от Маранело обяви привличането на бившия пърформанс директор на Мерцедес Лоик Сера. Френският инженер ще започне работа във Ферари на 1 октомври. Заедно с него идва и Жером Д’Амброзио. Скудерията е привлякла още няколко инженери от Мерцедес, както и Ред Бул. Тимът също така опитва да отмъкне настоящият рейс инженер на Хамилтън Пийт Бонингтън. В същото време отборът от Маранело се раздели с техническия си директор Енрико Кардиле.

Най-голямата цел на Ферари е Ейдриан Нюи. Британският конструктор напуска Ред Бул в началото на 2025 г. Говори се, че Скудерията е много близо до това да подпише договор с Нюи. Интерес към 65-годишния инженер проявят още отбори като Астън Мартин, Уилямс и дори Мерцедес

Васьор не коментира спекулациите за идването на Нюи. Той обаче смята, че Ферари е станал по-привлекателен отбор, тъй като вече е готов да поема рискове.

„Ако се страхуваш от капацитета да поемаш риск, то навсякъде ще вземеш малко преднина. В нашия бизнес можеш да имаш пет автомобила, събрани в една десета от секундата.“

„Прекарах последните 15 месеца в натискане на всички отдели. Защото колкото повече поемаме рискове, толкова по-добри ще бъдем в управлението им. Наистина съм доволен от направената крачка напред“, обясни Васьор.

„Във Ферари не трябва да се страхуваме от последствията от това, което правим. Може в миналото отборът страхуваше от външните фактори. Но моята работа е да управлявам това. Трябва да ги подтиквам да бъдат малко по-агресивни. След това съм готов да поемам грешките, когато [ги] допускаме“, заключи Фредерик Васьор.


Хамилтън се намира в много силна форма през последните състезания. Седемкратният световен шампион триумфира в домашната си Гран при в Силвърстоун. Това беше рекорден девети успех за него на това трасе и общо 104-ти в кариерата му. Така Хамилтън сложи край на дългата си суша, започнала в края на сезон 2021.