Начало Избрани Доменикали: Добавянето на още отбори не е приоритет за F1

Доменикали: Добавянето на още отбори не е приоритет за F1

772
0
Стефано Доменикали
Стефано Доменикали; снимка: Пирели

Главният изпълнителен директор на F1 Стефано Доменикали отново коментира възможността за разширяването на стартовата решетка в световния шампионат. Италианецът е категоричен, че добавянето на още отбори не е приоритет на Формула 1.

През последните години се появиха слухове за различни отбори, които искат да влязат в F1. Доменикали не отрече, че е водил лични разговори с някои екипи, които се интересуват от участие в световния шампионат.

По-рано тази година Майкъл Андрети изяви желание да влезе в F1 след няколко години. Бившият пилот на Макларън заяви, че разполага с финансите и инфраструктурата, за да създаде достатъчно конкурентен тим. Андрети подаде необходимите документи, но все още няма конкретен отговор от ФИА.

Няколко отбора от F1 се противопоставиха на идеята за допълнително разделяне на приходите на спорта след идването на 11-ти екип в шампионата. От друга страна мнозина анализатори и специалисти заявиха, че има основание да се добавят още отбори на стартовата решетка. По този начин може да се поеме излишъкът от млади таланти, които се изкачват в ранглистата и след това трябва да си търсят късмета на другаде поради липсата на свободни места във Формула 1.

Според Доменикали, спортът трябва да има балансирана гледна точка по въпроса за разширяването на стартовата решетка.

„Както винаги, трябва да сте балансирани. Трябва да видите всички неща, които са на масата. За момента има достатъчно добри пилоти във Формула 1. Също така в крайна сметка винаги има граница, до която можеш да стигнеш“, сподели италианецът.

„Ако добавите един или два тима може да се появят още няколко места. От друга страна, трябва да имаме и правилното измерение на това, което е успешно за спорта.“

„Мисля, че в това отношение има оценка на устойчивостта на отбора и оценка на това да не бъдем прекалено претъпкани.“

„Добавянето на още отбори не е приоритет на ю1. Бих казал, че в момента не се нуждаем от разширяване на стартовата решетка и трябва да решим много по-важни проблеми.“

Ауди вече потвърди влизането си във Формула 1 през сезон 2026. Германският производител най-вероятно ще направи това чрез закупуване за Заубер и няма намерение за изгражда екип от нулата. Порше също се очакваше да се върне в шампионата когато влязат в сила новите разпоредби за двигатели. Марката от Щутгарт водеше преговори с Ред Бул, но така и не постигна съгласие с австрийците. Има вероятност Порше да се обедини с друг от действащите отбори в F1.

За момента Андрети Глобал е единствената компания, която проявява сериозен интерес да създаде своя отбор.

„В момента Формула 1 е изключително конкурентен шампионат. За да участваш тук, трябва да си много силен по отношение на финансите и компетентността. Днес това е едно от нещата, които са от решаващо значение. Така ще сме сигурни, че стабилността на системата ще издържи по-дълго време.“

„Виждате колко е трудно днес да се намерят хора, които наистина са най-качествените във всички различни сфери на дейност. Не мисля, че днес можем да кажем това с вяра. Мисля, че това е моментът, в който трябва да инвестираме в бъдещето, но в същото трябва да останем балансирани“, допълни Стефано Доменикали.