Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Доменикали: Гумите ще окажат най-голямо влияние

Доменикали: Гумите ще окажат най-голямо влияние

25
0
Стефано Доменикали

Началото на новия сезон за Ферари вече е факт, след като шефът на отбора във Формула 1 Стефано Доменикали даде първата си пресконференция за годината по време 21-ия Wrooom. Събитието традиционно се провежда в италианския зимен курорт Мадона ди Кампильо, а началникът на Скудерията разясни към какво ще се стремят хората му през предстоящата състезателна година.

През 2010 г. изпуснахме за съвсем малко титлата при пилотите с Фернандо Алонсо и станахме трети в подреждането при конструкторите. Целта за 2011 г. е толкова лесна за изговаряне, колкото е трудна за постигане, а се изисква само една стъпка, за да стигнем до короната при състезателите и две за тази при отборите. Това трябва да са целите ни, защото ние сме Ферари. За да успеем, е необходимо да разполагаме с автомобил, който да е супер-конкурентоспособен и издръжлив още от самото начало [на сезона]. Наясно сме, че ще трябва да сме перфектни, включително в реакциите си спрямо събитията по време на състезателен уикенд, които могат да ни повлияят. Това е правилната нагласа, когато съперниците са толкова силни и многобройни – сподели Доменикали.

Болидът, на който в Скудерията ще разчитат за тази амбициозна програма, ще види бял свят на 28 януари в Маранело. След презентацията ще бъдат направени няколко обиколки на Фиорано за промоционални снимки, ако времето позволява. Автомобилът ще е с новото лого, използвано от 1 януари тази година. Първи на волана ще е двукратният световен шампион Фернандо Алонсо. Испанецът ще отстъпи кокпита на третия ден от тестовете във Валенсия на съотборника си Фелипе Маса.

Колата на представянето в Маранело ще е много различна от тази, която ще стартира в първия старт в Бахрейн. Ще продължим да я развиваме непрекъснато чак по последния възможен момент, а вярваме, че и останалите тимове ще направят същото – бе категоричен италианецът, започващ 20-ата година от кариерата си във Ферари. – Известно време обмисляхме как да подобрим отбора си в определени области, така че решението (за поемане длъжността на Крис Дайър от Пат Фрай – б.р.) не бе взето импулсивно въз основа случилото се в Абу Даби. Пат ще отговаря за всички дейности на трасето – както технически, така и свързани с пилотите.

Доменикали спомена и другото ново назначение в екипа – Нийл Мартин. Английският инженер оглави отдела за оперативни изследвания. Неговият департамент ще отговаря освен това за подобрение на интеграцията между симулатора, аеродинамичния тунел и техническите екипи.

Няма да има повече промени – заяви шефът на тима.

Според него гумите ще са ключът към успеха през 2011 г., след като доставчикът им е нов – Пирели. Стефано спомена, че Гран при трябва да благодари на италианската компания, без която всички щели да са по джанти.

Все още има известна работа по задните гуми, а и заради времето не сме правили тестове с типа за мокро трасе – допълни той.