Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Доменикали иска изглаждане на отношенията между Ред Бул и Мерцедес

Доменикали иска изглаждане на отношенията между Ред Бул и Мерцедес

2053
0
Тото Волф, Кристиан Хорнер
Тото Волф и Кристиан Хорнер; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Изпълнителният директор на F1 Стефано Доменикали каза, че отношенията между отборите на Ред Бул и Мерцедес трябва да се изгладят през следващата година.

Двубоят между двата топ екипа през изминалия сезон бе белязан от много сблъсъци както на пистата, така и извън нея. Напрежението между тях ескалира по време на уикенда за Гран при на Абу Даби. Спорният завършек на надпреварата засили враждата между тимовете от Милтън Кийс и Бракли.

Въпреки че шефовете на отборите се ръкуваха преди финала на сезона, спорът около колата за сигурност и рестарта породиха много коментари между представители на двата екипа. Мерцедес подадоха два протеста, които бяха отхвърлени. Германският производител заплаши да подаде жалба в съда, но се отказа от тези намерения след няколко дни.

Доменикали даде изявление по време на връчването на престижната награда Лоренцо Бандини. Според него не трябва да се допуска загниването на последствията от сезон 2021. Стефано поиска отношенията между Ред Бул и Мерцедес да бъдат изгладени преди началото на новата кампания. Попитан дали има някакви притеснения пред началото на следващата година, Доменикали сподели:

„Тези, които живеят с гаранции със сигурност спят добре. Имаме твърде много съмнения и трябва да се изправим пред тях. Имаме проблеми, които рано или късно трябва да се разрешат. Всеки ден ще оценяваме отношенията между Ред Бул и Мерцедес. Те трябва да бъдат изгладени. Личните пререкания трябва да се избегнат, защото не носят никаква полза“.

Мерцедес продължават да са много разстроени от действията на Маси по време на движението зад колата на сигурността. Според тях е имало нарушение на правилата.

До този момент собствениците на F1 Либърти Медия не са дали своето мнение по този въпрос, като предпочитат да оставят такива спорове да бъдат решени от новия президент на ФИА Мохамед бин Сулайем. Стефано даде своя отговор и по този въпрос. 

„Вече говорих с президента. Говорихме за неговите приоритети, които са толкова много. На този етап е правилно да запазим мълчание, за да не наливаме допълнително масло в огъня“.

„Последното състезание в Абу Даби беше най-гледаното спортно събитие през 2021. Това са стратосферни числа, с които трябва да се гордеем.“.

Стефано смята, че смяната на председателството на ФИА може да доведе до промяна в динамиката на ръководния орган.

„Със смяната на председателството на ФИА може да има промяна в баланса на федерацията, което е от фундаментално значение за нас“, завърши Стефано Доменикали.