Начало Избрани Виетнам и Южна Африка приемат стартове от Формула 1 през 2024-та?

Виетнам и Южна Африка приемат стартове от Формула 1 през 2024-та?

765
0
Виетнам
Трасето във Виетнам, снимка: VGPC

Виетнам и Южна Африка може да приемат стартове от Формула 1 през 2024-та. Това стана ясно според информация на сайта grandprix.com. В нея се твърди, че Стефано Доменикали е посетил страната от Югоизточна Азия няколко дни преди Гран при на Австралия, за да проучи възможността състезанието да попадне в календара на F1 за сезон 2024. Сайтът също така твърди, че Формула 1 е изключително близо и до завръщане в Южна Африка.

Гран при на Виетнам трябваше се проведе през 2020 г. Домакин на събитието щеше да бъде улична писта в Ханой, която е дело Херман Тилке. Подобно на всички стартове в Далечния Изток, надпреварата във Виетнам бе отменена заради пандемията от коронавирус. Стартът бе отложен за следващата година, но бе изваден от предварителния календар за сезон 2021. Оттогава събитието така и не се появява в графика на Формула 1

В края на 2018 г. организаторите на надпреварата подписаха 10-годишен договор с Либърти Медия на стойност 600 млн. долара. Въпреки това уличната писта не прие нито един старт от Формула 1.

Към момента по-голямата част от инфраструктурата за организиране на състезанието в Ханой е демонтирана. Три парцела с обща площ от близо 300 000 кв.м, включително и активите, са върнати на Министерството на културата и спорта на Виетнам.

В същото време вестникът „Виетнам Ескпрес“ написа, че целта на главния изпълнителен директор Стефано Доменикали е да увеличи броя на състезанията на сезон до 25. В това число се включва надпреварата във Виетнам, както и тази в Южна Африка

Виетнам Експрес също така потвърди, че Стефано Доменикали е провел среща с виетнамските власти преди уикенда в Мелбърн.

„Шансовете да видим Гран при на Виетнам на бял свят внезапно се увеличиха с новината за посещението на Стефано Доменикали в Ханой преди пристигането му в Австралия“, написа медията.

Това е първият пряк контакт на главния изпълнителен директор на Формула 1 с новоизбраните власти на Виетнам. През последните три години страната смени своя президент, министър-председател, както и кметът на столицата Ханой.

Доменикали е бил заедно с бившия мениджър на Фернандо Алонсо Луис Гарсия Абад. Испанецът ще помага на своя италиански колега в работата по организирането на състезанията от F1 и разговорите с различни промоутъри

Доменикали и Абад не са разкривали подробна информация, свързана с посещението си във Виетнам. Интересно е да се отбележи, че в края на миналата година бе отворена постоянната част от пистата, на която трябваше да се проведе първата Гран при на Виетнам. Тя прие отворено мотоциклетно състезание, организирано от Хонда Виетнам. Според местни източници, има планове за провеждането на различни типове състезания на пистата в Ханой.

Междувременно стана ясно, че Южна Африка също е много близо до завръщане в календара на Формула 1 през 2024 г. Страната направи неуспешен да се върне в графика на световния шампионат през тази година.

Преди около месец Джоди Шектър разкри причината, поради която състезанието на Киалами така и не се е появило обратно в календара на Формула 1. Бившият пилот на Ферари заяви, че неговият племенник Уорън е работил върху идеята за възраждане на надпреварата в продължение на шест години. Целта му е била да получи правителствената подкрепа, която е изключително необходима за осъществяването на състезанието.

Според последната информация на grandprix.com, че правителството на РЮА в Претория е решило да вземе нещата в свои ръце и се е съгласило да плати $50 млн. за промоутърски такси, които спортът изисква, за да се върне в Киалами

Очакваното икономическо въздействие от връщането на Формула 1 в покрайнините на Йоханесбург се оценява на над $250 млн. Затова южноафриканските власти смятат това за напълно разумна инвестиция. Последната пречка пред завръщането на Формула 1 в страната е безопасността на последния завой на Киалами. Освен това трасето трябва да бъде хомологирано от ФИА и да получи най-висока оценка от федерацията.