Начало Избрани Доменикали: По-добре е да имаме по-силна, отколкото голяма стартова решетка

Доменикали: По-добре е да имаме по-силна, отколкото голяма стартова решетка

526
0
Стефано Доменикали
Стефано Доменикали; снимка: Пирели

Главният изпълнителен директор на F1 Стефано Доменикали смята, че в момента е по-важно за спорта да осигури по-силна и конкурента стартова решетка, отколкото по-голяма.

Изказването на италианеца идва на фона на няколкото кандидатури на различни отбори за влизане в световния шампионат. Най-популярната от тях е тази на Майкъл Андрети. Бившият пилот на Макларън подаде своите документи през февруари. Все още не се знае дали американецът ще получи одобрение от ФИА.

Очаква се името на Андрети допълнително ще увеличи интереса и стойността на спорта, особено в САЩ. В същото време някои екипи обаче не са толкова позитивно настроени към евентуалното влизане на американския тим в спорта. Във връзка с това Доменикали каза, че не е против бъдещото разширяване на решетката, но за момента не поставя това нещо като приоритет.

„Получихме много молби“, каза Доменикали. „Колко? Повече от една и по-малко от осем!’

Има тимове, които не крият намеренията си от публичното пространство. Също така има и такива, които водят много поверителни преговори. Самият аз не смятам, че броят на отборите в F1 днес е ограничаващ фактор от гледна точка на забавлението.“

„Смятам, че за момента е приоритет работата за повишаване на конкурентоспособността на някои от вече съществуващите отбори. Не смятам, че увеличаването на броя на участниците носи добавена стойност, освен ако това не са екипи с най-високо качество. По-добре е да имаме по-силна, отколкото голяма стартова решетка.“

Според Доменикали, все още остават големи предизвикателства за осигуряване на жизнеспособността на настоящите 10 отбора, особено на фона на бурната инфлация и нарастващите разходи.

Затова той каза, че е необходимо да се обърне голямо внимание на това да се гарантира, че бюджетният таван ще се спазва. В същото време трябва да се премахнат опасенията, че непредвидени харчове биха могли да затруднят несправедливо някои тимове.

„Има два отворени дискусии в тази област“, каза той относно финансите на спорта и бюджетния таван.

Първата е тази на контрола. Ако тези, които трябва да регулират, пропуснат нещо, цялата система се срива. Днес не е достатъчно да се проверява само техническата страна. Необходим е и строг финансов контрол. Поради тази причина ФИА се подготвя да бъде още по-стабилна в ролята си на гарант.“

Вторият въпрос е свързан с някои променливи, които беше трудно да се предвидят по време на въвеждането на финансовите разпоредби. Сега инфлацията се движи в непредвидима посока. В допълнение транспортните разходи също се повишиха през последните седмици по начин, който е трудно да се предвиди.“

„Със сигурност ще се проведат дискусии за намиране на правилните решения. Винаги ще се държи сметка за принципа, че трябва да гарантираме на всички еднакви възможности“, завърши Стефано Доменикали.