Начало Избрани Доменикали се надява да няма повече нарушения на тавана на разходите

Доменикали се надява да няма повече нарушения на тавана на разходите

342
0
Стефано Доменикали
Стефано Доменикали; снимка: Майкъл Потс

Стефано Доменикали се надява да няма повече нарушения на тавана на разходите. Главният изпълнителен директор на F1 призна, че е доста се чувства доста притеснен докато чака резултатите от финансовата проверка на ФИА за миналата година, тъй като доверието към F1 е заложено на карта.

F1 въведе горната граница на разходите през 2021 г. Целта на тази мярка бе ограничаването на парите, които даден отбор може да похарчи за своите автомобили в рамките на дадена календарна година.

Таванът на разходите влезе в сила през 2021 г. Първоначалният план беше изработен преди настъпването на пандемията от коронавирус. Той предвиждаше таванът на разходите да бъде 175 млн. долара. Но настъпването на COVID-19 предизвика огромен хаос през сезон 2020. Тази пандемия изправи пред фалит някои от тимовете в F1. Затова ръководството на шампионата и ФИА решиха границата на разходите да бъде намалена на $145 млн.

Планът предвиждаше допълнително намаляване на сумата с по 5 млн. долара на сезон за 2022 и 2023 г. После трябваше да бъдат правени само корекции спрямо нивото на инфлацията. Тези корекции обаче вече започнаха да се прилагат още миналата година. Това се дължи благодарение на необузданото увеличение на цените, което засяга световната икономика от началото на 2022 г.

По-рано тази година F1 добави още $1.2 млн. долара към горната граниха на разходите. Причината за това решение бе свързана с огромната инфлация и все по-високите цени за транспорт, логистика и енергия.

В края на миналия сезон стана ясно, че Ред Бул е надвишил горната граница на харчовете за 2021 г. Така отборът от Милтън Кийнс бе глобен със $7 млн. и намаляване на времето във въздушния тунел с още 10 %.

Ред Бул така и не призна, че е нарушил правилата, свързани с тавана на харчовете. Шефът на тима Кристиан Хорнер дори заяви, че очаква поне 6 отбора на нарушат горната граница на разходите за 2022 г.

Сега съдбата на отборите е в ръцете на финансовите анализатори на ФИА. Доменикали призна, че е доста притеснен относно резултатите за миналата година.

„Аз съм повече от притеснен“, каза Доменикали. „Сигурен съм, че вече всички разбират какъв е ефектът от нарушението и съм напълно съгласен, че фокусът върху това всъщност ще бъде много голям.“

„Това е въпрос, на който трябва да се обърне внимание най-вече заради доверието и за да се провери дали всички спазват това правило. Тази проверка трябва да се направи по-рано, отколкото по-късно.“

Миналата година резултатите от одита на ФИА бяха оповестени едва през есента. Това закъсняло действие с основание бе критикувано от отборите.

Доменикали казва, че ФИА е наясно с необходимостта този път да публикува резултатите от отчетите на отборите много по-рано.

„Обсъждаме това с ФИА, за да сме сигурни, че контролът и сертифицирането ще бъдат извършени много по-рано. В противен случай отново могат да има нарушения, които ще бъдат открити твърде късно. Това от своя страна ще навреди на имиджа на спота“, добави Стефано Доменикали.