Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Доменикали: Скоро може да се появи някой, който ще измести Верстапен от...

Доменикали: Скоро може да се появи някой, който ще измести Верстапен от върха

3027
0
Макс Верстапен, Стефано Доменикали
Макс Верстапен и Стефано Доменикали; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Стефано Доменикали отново изказа мнението си относно доминацията на Макс Верстапен. Главният изпълнителен директор на F1 вярва, че „скоро може да се появи някой, който да измести пилота на Ред Бул от върха“. Доменикали също така отново отрече твърденията, че Формула 1 е прекалено скучна и предвидима.

Верстапен спечели първата си световна титла в края на 2021 г. 27-годишният пилот водеше оспорван двубой с Люис Хамилтън, който продължи до последната обиколка на Гран при на Абу Даби. В крайна сметка Верстапен успя да детронира британеца и да стане новият световен шампион.

Пилотът на Ред Бул наложи доминацията си през следващите две кампании. Това се дължи основно заради невероятния автомобил, с който разполага. Верстапен спечели по-голямата част от състезанията през сезоните 2022 и 2023. Миналата година той записа 19 победи, с което подобри собствения си рекорд

Тази година Верстапен отново е фаворит за спечелване на първенството. Нидерландецът триумфира в четири от общо шест старта, които се проведоха до този момент. Верстапен вече има преднина от 33 точки спрямо съотборника си Серхио Перес и 38 спрямо третия Шарл Льоклер.

Предимството на Ред Бул накара мнозина да смятат, че Верстапен ще продължи хегемонията си до края на настоящия цикъл правила. Но от друга страна има отбори като Макларън и Ферари, които започват да намаляват все повече разликата спрямо „Червените бикове“. Двата тима прекъснаха господството на Верстапен в надпреварите на пистите в Мелбърн и Маями. Това кара Доменикали да вярва, че нидерландецът може да бъде детрониран скоро.

„Правилно е да кажем, че не създаваме фалшив резултат, защото някой се справя по-добре от останалите. Това не е целта на този спорт“, сподели Доменикали пред ESPN.

„Mежду другото F1 е преживяла няколко цикъла на развитие. В тях сме имали велики състезатели, които са печелили в продължение на много години. Това обаче не е бил фактор, който да отблъсква хората.“

„Ако един пилот печели твърде много състезания, тогава не си в състояние да победиш такава легенда просто така. Затова трябва да уважаваме факта, че Макс е най-добрият пилот досега. Скоро може да се появи някой, който ще го измести от върха“, добави главният изпълнителен директор на F1.

Верстапен спечели 76% от състезанията, проведени от сезон 2022 насам. Съвсем очаквано, това доведе до спад на интереса към F1 заради липсата на реална конкуренция и увеличаването на предсказуемостта. Доменикали обаче призова феновете да запазят интереса си и отново отрече спортът в момента да е скучен.

„Бих казал, че тези фенове са много, много малко. Имаме разпродадени билети за състезания навсякъде по света, цифрите растат все повече“, отбеляза Доменикали.

„Мисля, че са много ограничен брой. Те обаче трябва да останат фокусирани върху нашия спорт, защото се случват големи, големи неща. Всички болиди са много близки. Във всеки един момент може да се случи нещо интересно. Затова бих ги посъветвал да останат с нас“, заключи Стефано Доменикали.