Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Доменикали за Ред Бул и слуховете, че Ферари опитват да привличат техни...

Доменикали за Ред Бул и слуховете, че Ферари опитват да привличат техни специалисти

42
0
Стефано Доменикали

Шефът на Ферари Стефано Доменикали дълго разяснява позициите на отбора си по различни въпроси на вчерашната си пресконференция в Мадона ди Кампильо. Ето възгледите му по част от повдигнатите теми.

 

За слуховете, че Ред Бул са прехвърлили горната граница на бюджетите, определена от FOTA:

– Не обичам да коментирам другите и няма да го направя и сега, както разбирате. Мога само да потвърдя, че ние уважихме лимитите, определени от FOTA. Според мен това показва много важен резултат, произлязъл от сериозни усилия, особено от страна на големите отбори. В идващите срещи ще се дискутират точно тези неща и ако се окаже, че има каквито и да е нарушение на споразумението (което между другото не носи санкции в спортно отношение, тъй като е договорка между отборите), то асоциацията има правата да се намеси.

– Бях направени големи крачки в някои отношения и според мен FOTA трябва да продължи да работи по този начин. Има аспекти, нуждаещи се от изясняване. Ако това не се случи, то би било по-добре да се обмислят наново принципите, на които се базира асоциацията. Да не забравяме, че идва време, когато ще започне процес по подновяване на споразумението Конкорд – настоящото изтича в края на 2012 г.

 

За коментарите на Хелмут Марко, че Ферари се опитват пазаруват специалисти, тоест да привлекат хора от Ред Бул:

– Преди всичко искам да поздравя Ред Бул за напълно заслуженото спечелване и на двете титли. Мисля, че няма нужда да се коментират такива неща, а и нямам навика да ходя в супермаркета [за да търся хора за тима]… Шегата настрана – инженери винаги са се местили, при това не кой знае колко далеч, като се има предвид ограниченият брой отбори във Формула 1. Затова и не виждам нищо странно във факта, че Нийл Мартин се присъедини към нас. Освен това непрекъснато получаваме писма от инженери, желаещи да дойдат на работа в Маранело. Това е много удовлетворяващо, защото демонстрира колко привлекателен е тимът ни и съществуващото желание за това да се разбере какво е да работиш за Ферари. Духът на Ред Бул? Не го познавам, защото цялата ми кариера е в Маранело. Мога да кажа, че духът при нас е уникален, изключителен и специален. Не го твърдя само аз, но всякакви хора, дошли при нас от други отбори или такива, които са ни напуснали, за да търсят другаде нови предизвикателства – пилоти, инженери и т.н.