Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Доменикали застана зад решението на F1 да отхвърли кандидатурата на Андрети

Доменикали застана зад решението на F1 да отхвърли кандидатурата на Андрети

921
0
Стефано Доменикали
Стефано Доменикали; снимка: Майкъл Потс

Стефано Доменикали застана зад решението на F1 да отхвърли кандидатурата на Андрети. Италианецът заяви, че всички процеси са били спазени при процедурата и обоснови защо се е стигнало до това американският отбор да не бъде допуснат до стартовата решетка.

Сагата с Андрети продължи повече от година. В средата на миналата година американският екип подаде заявка за присъединяване към стартовата решетка на F1. Този път Андрети получи подкрепата на Дженерал Моторс и по-специално Кадилак

Кандидатурата на Андрети получи одобрението на ФИА. Президентът на федерацията Мохамед бин Сулайем приветства намерението на GM да влезе в най-високото ниво на моторните спортове. Въпреки това, пред Андрети предстоеше още едно голямо препятствие- постигането на договора с ФОМ.

Андрети водеше няколко месеца преговори с ръководството на F1. В крайна сметка Формула 1 отхвърли кандидатурата на американците в края на миналия месец. Това решение предизвика публични критики както от Андрети, така и от GM. Двете страни обаче заявиха, че не са се отказали напълно от намеренията си и ще продължат да се борят.

Доменикали все пак остави отворена вратата за потенциално бъдещо участие на екипа през 2028 г. Тогава GM планира да разработи собствен силов агрегат под името на Кадилак.  Такова влизане обаче ще се осъществи по силата на новото споразумение „Конкорд“. В него се очаква да има редица промени, включително позволяване на провеждането на повече от 25 състезания в рамките на един сезон.

Сегашният „Конкорд“ включва такса за разводняване в размер на $200 млн. Тази такса служи като компенсация за настоящите отбори заради това, че всеки нов тим ще вземе дял от общия награден фонд, който се разпределя през годината.

Впоследствие повечето екипи поставиха под въпрос входната такса за нови отбори. Те дори поискаха тя да бъде удвоена и дори да стигне половин милиард долара. По този начин в F1 няма да се допускат повече отбори, които не носят никаква стойност.

По-рано тази седмица Доменикали направи първия си публичен коментар относно отказа за допускане на Андрети на стартовата решетка. Италианецът даде да се разбере, че F1 е следвала всички протоколи. Той също така отбеляза, че разпоредбите за 11-ия отбор на решетката ще бъдат част от обсъжданията на следващото споразумение „Конкорд“, което ще влезе в сила през 2026 г.

„Това Със сигурност е въпрос, свързан със споразумението Конкорд“, каза Доменикали. „Това е точка от съвместната работа, която трябва да се извърши между ФИА и ФОМ по отношение на различните видове оценки, които трябва да направим. По отношение на това, което се случи [с Андрети Кадилак], смятам, че процесът беше спазен и представихме резултата по правилния начин.“

„Това е въпрос на обсъждане в бъдеще. Той ще бъде обсъден с отборите. Искаме да направим правилното търговско и техническо предложение, което ще бъде разкрито в рамките на тази година.“

Доменикали очаква обсъжданията за следващото споразумение „Конкорд“ да започнат скоро. Президентът на F1 намекна, че в общи линии то ще бъде подобно на сегашното.

„Очакваме да разгледаме много скоро подновяването на споразумението „Конкорд“ с отборите. Нашето мнение, което по принцип се споделя с отборите, е, че е този път споразумението „Конкорд“ няма да се нуждае от съществени промени.“

„Ще започнем разговорите много, много скоро. Имахме приоритет да финализираме някои неща преди края на сезона. Тук става въпрос за регулации и други неща, които трябва да бъдат решени преди това. Сега се приближаваме към момента, в който ще започнем това обсъждане. Както казах, това ще се случи много, много скоро“, завърши Стефано Доменикали.