Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Доминация на Ферари през първия ден на Херес

Доминация на Ферари през първия ден на Херес

68
0

Ферари и болидът им F2008 напълно доминираха през първия ден от тестовете на Херес. Това са първите официални изпитания за сезон ’08.
Кими Райконен оглави класирането с новия болид на Скудерията, записвайки време от 1:19.846. След финландеца остана съотборникът му Фелипе Маса с резултат 1:20.123.
На трета позиция се нареди тест пилотът на Макларън Педро де ла Роса, който кара новата версия МР4-23. Титулярът на Сребърните стрели Хейки Ковалайнен все още свиква с изискванията на колата и остана пети като бе изпреварен в класирането от надеждата на Торо Росо Себастиан Фетел. Тъй като сутринта трасето бе мокро от Макларън решиха да не рискуват новите си коли и пуснаха пилотите следобед, когато Херес поизсъхна. Въпреки загубеното време в края на деня Де ла Роса и Ковалайнен бяха доволни от постигнатото и отбелязаха, че колата прилича на миналогодишната, но е крачка напред, а издръжливостта й е на много високо ниво, съдейки за това от дългата серия обиколки, които направиха с МР4-23.
Другият пилот на Торо Росо Себастиан Бурде записа шести резултат и така тимът завърши първия ден много оптимистично. След французина остана Нико Розберг, който кара хибридния болид на Уилямс FW29B.
Като изключим Ферари и Макларън Тойота бе единственият друг тим, който тества с болида си за предстоящия сезон. TF108 бе каран от Ярно Трули. Италианецът записа осми резултат, а новият му съотборник Тимо Глок бе зад волана на старата кола на Тойота и остана предпоследен.
Екипът на Рено бе представен единствено от Нелсън Пикет младши, тъй като според програмата на французите Алонсо трябва да тества през втория ден на Херес.
Витантонио Лиуци пък направи дебюта си като тест пилот на Форс Индия и постигна 11-то време от общо 14 пилота на пистата.
Единственият тим, който отсъства през този ден на Херес, бе BMW. Причината беше, че по това време баварците официално представяха F1.08 в Мюнхен.