Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Доминацията на Фетел отблъсква част от телевизионната аудитория, смята Хамилтън

Доминацията на Фетел отблъсква част от телевизионната аудитория, смята Хамилтън

48
0
старт

Люис Хамилтън се опасява, че доминацията на Себастиан Фетел в тазгодишния шампионат на Формула 1 отблъсква част от телевизионната аудитория – подобно на безкрайните успехи на Михаел Шумахер с Ферари преди десетилетие.

Трикратният световен шампион спечели четвърта поредна победа в Корея и вече е с аванс от 77 точки в генералното класиране на първенството пред Фернандо Алонсо (Ферари). 26-годишният пилот е смятан за на практика сигурен носител на короната и за 2013-та, след като я взима и през последните три години.

Той вече спечели. Освен ако не завърши всички останали надпревари, но дори и в такъв случай вероятно ще вземе титлата. Лично аз съжалявам за феновете, защото помня времето, когато Михаел Шумахер печелеше. Помня как се будех сутрин, за да гледам старта на състезанието и след това пак заспивах. Накрая се събуждах след финала, защото вече знаех какво е станало. Почти съм сигурен, че много хора правят същото сега – коментира Хамилтън.

Успехът в Корея бе осми за Фетел през този сезон (от 14 старта). Най-доминиращият му сезон досега бе 2011 г., когато спечели 11 победи. Единствено Шумахер има повече за един сезон – 13 през 2004 г. Михаел спечели пет поредни титли с Ферари от 2000 до 2004 г., като общо бе шампион 7 пъти. Наскоро той заяви, че не вижда причина Себастиан да не изравни рекорда му.

Победата на Фетел на пистата Йонгам като че ли дори остана малко на заден план покрай коментарите за гумите и критиките на Алонсо и Марк Уебър към Пирели. Германецът обаче може да стане шампион още на Сузука в неделя – там взе втората си титла през 2011 г. Той спечели в Япония и Индия през 2012-та. Единствената надпревара, в която не е побеждавал (от оставащите до края на сезона), е Гран при на САЩ. При дебюта на новото трасе до Остин (Тексас) през 2012 г. пръв стана Хамилтън.

Самият Себастиан заяви вчера, че се старае да не мисли за титлата, а да остане съсредоточен върху работата си старт за старт. Според него е важно да спечели шампионата и не толкова къде точно ще стане това.

Шефът на Ред Бул Кристан Хорнер пък каза от своя страна, че победите никога не са скучни.

Да спечелим първата титла бе нещо специално, да я защитим – забележително, да запишем три успеха в шампионата – дори не мислехме, че можем да подобрим това. Така че ако успеем отново да ги защитим, то целият отбор ще е невероятно развълнуван. Да побеждаваш никога не става скучно. Всеки успех изисква огромни усилия от целия екип зад кулисите. Момчетата и момичетата в Милтън Кийнс и в момента се трудят. Ейдриан [Нюи] наблюдаваше сесиите от операционния център. Той присъства виртуално на надпреварата – точно както ако беше на питуола, макар да не седеше там – обясни Хорнер.