Начало Избрани Другович стана резервен пилот в Астън Мартин

Другович стана резервен пилот в Астън Мартин

708
0
Фелипе Другович, Астън Мартин
Фелипе Другович, снимка Астън Мартин

Фелипе Другович стана резервен пилот на отбора на Астън Мартин във Формула 1. Бразилският състезател стана шампион във Формула 2 по време на изминалия състезателен уикенд на пистата Монца. Също така той става част от програмата за развитие на млади пилоти на британския екип.

Другович спечели титлата след края на спринтовото състезание на пистата Монца. Така бразилецът си гарантира първото място в класирането преди финалния кръг за сезон 2022 в Абу Даби.

Успехът в най-високата поддържаща серия го постави в полезрението на някои отбори от F1. Днес Астън Мартин обяви, че привлича бразилеца в своята програма. Другович ще бъде резервен пилот на тима от Силвърстоун. Също така той ще кара болида AMR22 в първата петъчна тренировка на пистата Яс Марина.

В допълнение Другович ще има и обширна програма за тестове като част от ролята, която ще му позволи да участва в следсезонните тестове в Абу Даби, както и да получи време на пистата с по-стар болид през следващата година. Освен това той ще бъде в гаража на Астън Мартин в избрани състезания и ще бъде готов да замести при нужда титулярните пилоти Фернандо Алонсо и Ланс Строл.

„Участието ми в Програмата за развитие на пилоти на Астън Мартин е фантастична възможност за мен. Това само допълва изключително приятния и успешен сезон 2022“, сподели Другович.

„Победата във Формула 2 отдавна се смята за най-добрия възможен старт за кариера във Формула 1. Виждам, че ролята ми в AMF1 ми дава всички инструменти, за да направя тази важна следваща стъпка.“

„За мен 2023 г. ще бъде период на учене- ще работя с отбора от F1. Основната ми цел е да се уча и развивам като пилот. Надявам се, че това ще ми даде възможност да се състезавам във Формула 1 в бъдеще“, добави Фелипе Другович.

Другович се присъединява към групата на пилоти, с които разполага Aстън Мартин. В нея е включен и Нико Хюлкенберг. Германецът заместваше Себастиан Фетел в първите две състезания от сезон 2022. Според последните слухове Хюлкенберг може да замести Мик Шумахер в отбора на Хаас от 2023 г.

„Фелипе показа невероятен талант, решителност и постоянство, за да спечели тазгодишния шампионат във Формула 2′, заяви шефът на Астън Мартин Майк Крак.

„Особено добре си спомням фантастичните му победи в спринта и финала в Барселона през май. Честно казано те бяха изключително впечатляващи.“

„Радваме се, че той се присъединява към нас като член на нашата програма за развитие на пилоти. Очакваме с нетърпение да го посрещнем като част от нашия екип в Абу Даби през месец ноември“, добави шефът на Астън Мартин.

Собственикът на тима на Астън Мартин в F1 Лорънс Строл смята, че създаването на програмата за млади пилоти е наистина фантастичен начин да се подпомогне развитието на следващото поколение състезателни пилоти.

„Наблюдавахме и се възхищавахме на пътя на Фелипе към успеха във Формула 2 през тази година. Стремим се да му предоставим всички необходими умения и опит, за да може да направи следващата стъпка в кариерата си“, каза Строл.

„Надяваме се след време той стане пилот от F1 и се присъедини към великия пантеон от бразилски състезатели като Емерсон Фитипалди и Айртон Сена.