Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Другович ще се състезава в европейските серии Льо Ман

Другович ще се състезава в европейските серии Льо Ман

222
0
Фелипе Другович
Фелипе Другович, снимка Астън Мартин

Фелипе Другович възобновява активната си състезателна кариера през 2024 г. Бразилецът ще участва в европейските серии Льо Ман (ELMS) с тима на Vector Sport. Същевременно Другович продължава да изпълнява ролята на резервен пилот на Астън Мартин.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от European Le Mans Series (@elms_official)

Другович стана шампион във Формула 2 през 2022 г. След това обаче той постави активната си състезателна кариера на пауза. Миналия сезон бразилецът беше в ролята на тестов и резервен пилот на Астън Мартин. Като такъв той взе участие в две свободни тренировки от F1, както и няколко теста

Тази година Другович продължава да бъде резервен пилот на Астън Мартин заедно с Щофел Вандоорн. Младият бразилец обаче реши да възобнови активната си кариера и се присъедини към топ категорията на Европейските серии Льо Ман с отбора на Vector Sport.

„Хубаво е да знам, че ще се върна в истински състезания, обединявайки опита си и пристрастието си към състезанията за издръжливост“, заяви Другович.

„Работата ми като резервен и заместващ пилот на Астън Мартин във Формула 1 продължава с пълния си график. Просто сега ще се занимавам с други неща в уикендите, които досега бяха свободни. Срещнах се с отбора и останах впечатлен от това, което видях. Сигурен съм, че заедно с тях и моите колеги пилоти можем да напишем една успешна глава с прототип №10 на Oreca“, добави бразилецът.

Шефът на отбора на Vector Гари Холанд определи себе си като „голям фен на Фелипе“.

„Възможността да имаш някой като него в колата не се случва често, така че трябваше да я хванем с двете ръце“, каза той.

„Тази програма наистина се появи едва през последната седмица. Ние вече говорихме от известно време, но по-скоро за по-дългосрочна перспектива. Фелипе Другович отсъства от състезанията в продължение на една година, така че иска да остане във форма. Беше малко рисковано да го направим. Въпреки това имам големи надежди за това, което смятаме, че е много балансиран пилотски състав“, добави шефът на Vector Sport.

Другович няма предишен опит в такива състезания. Бразилецът ще си партнира със опитни състезатели като Стефан Ришелми и Райън Кълън

Тази седмица Другович ще направи първия си тест с прототипна на Vector. Това ще се случи днес и утре на френската писта Пол Рикар. В ELMS участва и резервният пилот на Мерцедес Фредерик Вести, който също се прехвърли в Европейските серии Льо Ман.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от European Le Mans Series (@elms_official)


Сезон 2024 в ELMS включва общо шест кръга, които ще се проведат от април до октомври. Другович има предишен опит на пет от общо шест трасета, които влизат в календара. Четири от тези стартове обаче  съвпадат с такива от F1. Следователно през тези уикенд Астън Мартин ще разчита на Вандоорн. Договорът на Другович с Vector не обхваща участие в 24-те часа на Льо Ман“ през юни, за който отборът има подадена заявка.