Начало Formula E News DS Automobiles и Верн записаха поредно класиране в топ 10 в Берлин

DS Automobiles и Верн записаха поредно класиране в топ 10 в Берлин

74
0
Жан-Ерик Верн и DS Automobiles
снимка, DS

Уикендът в Берлин беше изключително силен за DS Automobiles и Жан-Ерик Верн. Французинът финишира втори в първото състезание на пистата Темпелхоф. Във второто Верн отново намери място в зоната на точките и финишира десети.

В събота беше проведен деветият кръг от сезон 10 на Световния шампионат на Формула Е. Домакин на събитието беше бившето летище Темпелхоф. На изцяло новото 2.3-километрово трасе двамата пилоти на отбора DS Пенске демонстрираха целия си талант. Те успяха да завоюват съответно 50-то класиране на подиума за DS Automobiles и седмо място на финала на първата надпревара от състезателен уикенд

Верн се качи на 50-тия за отбора на DS Automobiles подиум на финала на надпреварата на историческото берлинско летище Темпелхоф в събота. В неделя пилотите на DS Пенске излязоха отново на пистата за втората надпревара в състезателния уикенд в Берлин. Стартирайки съответно от осма и девета позиция на стартовата решетка, Вандоорн и Верн отново бяха решени да оставят ярка следа с добро класиране.

Второто състезание придоби характер, сравним с този на проведената в събота първа надпревара. Имаше множество изпреварвания, няколко състезателни инцидента и две фази с движение на колоната от електрически болиди зад автомобила за сигурност.

Въпреки че неговият DS E-TENSE FE23 беше повреден вследствие на контакт,  Верн даде всичко от себе си, за да влезе в топ 10 на финала. Усилията на двукратния шампион във Формула Е бяха възнаградени. Той взе точка за отбора на DS Пенске, класирайки се десети.

За Вандоорн неделното състезание беше много по-сложно. Вследствие на оспорваната борба в средата на колоната, белгиецът стигна до сблъсък с друг състезател. Затова той трябваше да влезе в бокса по средата на състезанието. За съжаление инцидентът сложи край на шансовете на Щофел да се възползва от силното си представяне.

След двойния уикенд в Берлин тимът на DS Пенске заема четвъртото място във временното генерално класиране при конструкторите. В същото време Верн е шести в класирането при пилотите. До края на сезон 10 от световния шампионат остават още шест състезания. Затова борбата за места на подиума и в двете класирания за DS Automobiles и Пенске Аутоспорт далеч не е приключила

„За нас състезанието в неделя беше много по-различно от предишната надпревара. След старта пилотите на отбора се оказаха в средата на групата. Това е трудна ситуация, която често създава предпоставки за много контакти между състезателите“, каза Еуждженио Францети.

„За съжаление се случи точно това – Щофел стана жертва на инцидент и трябваше да спре и да смени предното си крило. В същото време Верн получи повреда, която му попречи да следва темпото на лидерите. В крайна сметка обаче уикендът беше положителен за нас и ни позволи да спечелим ценни точки за шампионата. Много сме удовлетворени и от второто място в събота, Връщаме се у дома с чувство на увереност благодарение на представянето си и със съзнанието, че упоритата работа винаги се отплаща. Вече мислим за следващите състезания в Шанхай“, добави директорът на DS Performance.

„Ситуацията на старта беше малко трудна за овладяване. Все пак успях да спестя енергия за останалата част от състезанието. Стъпка по стъпка се придвижвах към челото. След това попаднах в трафик. Част компонентите на автомобила бяха повредени така, че беше трудно да се движа оптимално“, каза Верн.

„От този момент нататък въпросът за мен беше само как да огранича щетите и да пресека без повече проблеми финала. Очевидно съм разочарован от крайния резултат, защото отборът свърши много добра работа и ми предостави конкурентоспособен автомобил както за квалификациите, така и за състезанието“, добави пилотът на DS Пенске.

„Второто състезание се оказа доста сложно за нас. Като цяло всичко започна добре с обещаващо представяне в квалификацията. Първите няколко обиколки в самата надпревара също преминаха добре. В следствие на контакт с друг пилот понесох поражения, които наложиха спиране в бокса. Предното крило се счупи и след това се сгъна под автомобила, което направи посещението на бокса неизбежно“, заяви Вандоорн.

„Дори след като накрая успях да изляза на пистата, по автомобила все още имаше очевидни повреди, така че реално нямаше за какво да се боря. Разочароващо е, но за съжаление понякога в света на моторните спортове се случват и такива неща“, добави белгиецът.