Начало Други Гари Пафет и Мерцедес над всички в първия старт от DTM

Гари Пафет и Мерцедес над всички в първия старт от DTM

69
0
DTM,Гари Пафет,Мерцедес

Сезонът в DTM започна по чудесен начин днес на пистата Хокенхайм. Прекрасно време, пълни трибуни, много изпреварвания и напрежение до края бяха чертите на тази надпревара, от която големият победител се казваше Мерцедес. Гари Пафет изпревари Джейми Грийн, което означаваше двойна победа за швабите. Спечелилият квалификацията вчера Матиас Екстрьом с Ауди пък зае последното място на подиума. Първите точки за BMW пък донесе Анди Приол, който завърши шести.

На старта все пак Ериксон успя да се наложи, но веднага бе подложен на атаки от страна на Грийн. Новобранецът на BMW, Дирк Вернер пък загуби три позиции след като бе изпреварен от Едуардо Мортара (Ауди), Гари Пафет и Майк Рокенфелер (Ауди). Отзад Ралф Шумахер със своя Мерцедес удари на влизането в иглата Тимо Шайдер (Ауди), който малко по-късно отпадна. Каскадите на по-малкия от братята Шумахер продължиха, като това почувстваха пилотите на BMW Бруно Шпенглер и Дирк Вернер. В следствие на удари с двамата той бе наказан с преминаване през бокса, но това не го спря особено и в крайна сметка той достигна до седмото място.

Отпред още след петата обиколка Грийн излезе начело. Малко по-късно и Гари Пафет успя да изпревари Екстрьом и състезанието се реши при първите спирания в бокса. Грийн влезе в 13-ата обиколка, а Пафет тур по-късно. След излизането си двамата британци направиха чудесно шоу, карайки гума до гума в няколко завоя, но в крайна сметка тест пилотът на Макларън успя да се наложи и без особени проблеми до финала да спечели първото си състезание за сезона.

Така Мерцедес празнуваха своята 100 двойна победа в DTM, като най-радостното за швабите бе темпото в състезанието, което не бе по силите на конкурентите от Ауди. Това бе потвърдено и от Матиас Екстрьом, който на финала бе на повече от 20 сек зад колите на Мерцедес.

„Още след втората обиколка ми бе ясно, че има доста по-бързи коли от мен“, заяви шведът след надпреварата. „Напрежението, което упражниха бе значително и допуснах грешка, която позволи на Джейми да ме изпревари. Малко по-късно подобно нещо стана и с Пафет.“

Зад местата на подиума Майк Рокенфелер и Кристиян Виторис (Мерцедес) направиха чудесен дуел за четвъртото място. В крайна сметка отново колата на Мерцедес се оказа с решаващо предимство. Зад тях шестото място бе за Приол, който се оказа единственото BMW в топ 10. Седми, както вече казахме се нареди Шумахер, следван от друг ветеран от Формула 1, Дейвид Култард. Последните две места в точките бяха за Мигел Молина и Фелипе Албукерке с коли на Ауди.

Така Мерцедес поведе убедително пред Ауди преди следващото състезание, което ще се проведе на пистата Лаузитцринг на 6 май.