Начало Избрани Дуън и Лоусън ще участват в първата тренировка в Мексико

Дуън и Лоусън ще участват в първата тренировка в Мексико

332
0
Джак Дуън, Алпин
Джак Дуън, снимка Алпин

Джак Дуън и Лиам Лоусън ще участват в първата свободна тренировка за Гран при на Мексико. Австралиецът ще бъде зад волана на Алпин А522 тъй като е част от академията за млади пилоти на френския отбор. Същевременно новозеландският му колега ще кара автомобила Алфа Таури AT03.

Джак Дуън е син на легендата в световният шампионат по мотоциклетизъм Мик Дуън. В момента 19-годипният състезател кара във Формула 2 за отбора на Virtuosi Racing. От началото на сезона той записа 3 победи и 6 подиума. Австралиецът заема четвъртата позиция във временното класиране преди финалните два старта в Абу Даби.

Дуън ще вземе назаем автомобила на Естебан Окон. По този начин Алпин ще изпълни изискването на F1 да предостави един от своите болиди на млад пилот за две сесии. Младият австралиец ще бъде зад волана на А522 и в FP1 на пистата Яс Марина.

Това ще бъде второ участие на 19-годишния състезател с тазгодишния болид на Алпин. Преди това той кара същия автомобил по време на филмовия ден на отбора в Монца през септември. Тогава той измина 100 състезателни км. В допълнение към този опит, Джак Дуън е тествал миналогодишната кола A521. Това се случи по време на частни тестове на пистите Лосаил, Монца и Хунгароринг.

„Изключително съм благодарен на Алпин за това, че ми даде тази възможност да карам в свободните тренировки в Мексико и Абу Даби. За мен винаги е огромна чест да ми бъде поверен автомобил от F1. Възможността да го направя в уикенда на Гран при е много специална. В крайна сметка целта е да правя това всяка седмица. Този опит е още една стъпка към постигането на тази цел. Подготвил съм се възможно най-добре и мисля, че ще бъде много вълнуващо да изпитам автомобила на този тип писта с голямата надморска височина и много висока максимална скорост. Ще работя здраво в деня и ще направя всичко, което отборът ми зададе. В същото време ще се наслаждавам на момента, тъй като знам, че това ще бъде уникална възможност“, сподели Дуън.

Австралиецът бе един от кандидатите за заместник на Фернандо Алонсо в тима на Алпин. В крайна сметка французите решиха да подпишат с Гасли, докато Дуън бъде в ролята на тестов и резервен пилот на бившия тим на Рено.

„С голямо удоволствие съобщаваме, че Джак ще се присъедини към отбора в Мексико и ще поеме задълженията на пилот за първата свободна тренировка. Всички бяхме впечатлени от прогреса на Джак в много области през този сезон. Той наистина заслужава този шанс. В момента ние продължаваме да развиваме високия му потенциал. Важно е да даваме на младите си пилоти възможности да тестват автомобили от F1 Програмата ни доказа, че е успешна именно в това отношение. Очакваме от Джак да работи усилено по време на сесията и да вземе колкото се може повече от опита, който му носи участието в уикенда за Гран при на Мексико“, заяви шефът на Алпин Отмар Шафнауер.

Междувременно Лиам Лоусън също ще участва в първата свободна тренировка в Мексико. Новозеландецът ще замести Юки Цунода в отбора на Алфа Таури. Това ще бъде второ участие за вицешампиона в DTM през сезон 2021. Предишното му участие бе в FP1 на Спа, където заместваше Пиер Гасли.