Начало Избрани Дуън, Колапинто и Беърман ще се включат в Гран при на Великобритания

Дуън, Колапинто и Беърман ще се включат в Гран при на Великобритания

959
0
Джак Дуън
Джак Дуън, снимка Алпин

Джак Дуън, Франко Колапинто и Оливър Беърман ще се включат в първата свободна тренировка за Гран при на Великобритания в F1. Тримата млади състезатели ще карат съответно за отборите на Алпин, Уилямс и Хаас. Сесията ще бъде от голямо значение за Дуън и Беърман, които се борят за място на стартовата решетка през 2025-та.

През 2022 г. F1 направи промени в своя правилник. Световният шампионат задължи всеки отбор да използва млад пилот в поне две свободни тренировки. Изискването е даденият състезател да не е участвал в повече от два старта през последните 24 месеца.

Някои отбори вече използваха млади пилоти в някои серии. Един от тях е Алпин. Френският отбор предостави единия си автомобил на Джак Дуън в първата тренировка на пистата в Канада. За съжаление, лошото време не позволи на австралиеца да натрупа добър пробег.

Дуън е един от претендентите за титулярно място в Алпин през следващия сезон. Френският отбор все още не е решил кой ще замени Естебан Окон. Освен Дуън, за това място се борят още Мик Шумахер, Карлос Сайнц, Гуаню Жу и др.

В момента Дуън е в разгара на цялостна програма за тестове с автомобила н Алпин от 2022 г. Всичко това е като част от подготовката му за потенциално преминаване в F1 през 2025 г.

Австралиецът изрази желание да кара във Формула 1 през следващия сезон. Така той ще сбъдне детската си мечта. Дуън също така не изключи възможността да разговаря с други отбори, ако бъде пренебрегнат от Алпин.

Дуън няма да е единственият млад пилот, който ще се включи в първата свободна тренировка на пистата Силвърстоун. Към него ще се присъедини Оливър Беърман. Британският тийнейджър вече има един старт зад гърба си, след като замести Карлос Сайнц в Джеда. Беърман направи много добро впечатление, след като финишира седми и спечели точки

Беърман е най-сериозният кандидат за място в Хаас. Американският отбор търси кой да замени напускащия в посока Заубер Нико Хюлкенберг. Беърман е най-логичният избор, като се има предвид връзките на тима с Ферари. Миналата седмица той спечели спринтовия старт във Формула 2 на пистата Ред Бул Ринг.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Ollie Bearman (@olliebearman)

Третият различен участник в FP1 на Силвърстоун е Франко Колапинто. Аржентинецът е част от академията на Уилямс. В края на миналата година той участва в тестовете след края на сезона в Абу Даби. Сега Колапинто ще направи официалния си дебют в F1 с британския отбор. Подобно на Беърман, 21-годишният пилот също кара във Формула 2.