Начало MotoGP News Дукати показа разцветката на мотора в MotoGP

Дукати показа разцветката на мотора в MotoGP

330
0
Дукати Десмоседичи GP23
снимка, Дукати

Дукати показа разцветката на мотора, който ще се използва през сезон 2023 MotoGP. Това се случи по време на специална презентация в италианския ски курорт Мадона ди Камплиьо.

Заводският отбор на Дукати празнува 20 години от дебюта си във висшия клас на световния шампионат по мотоциклетизъм през 2003 г. Италианската марка е готова да защити световните титли при конструкторите, отборите и пилотите, които бяха спечелени миналата година.

Дукати отново ще разчита на действащия световен шампион в MotoGP Франческо Баная. Италианецът ще защитава короната си в сезон в Борго Панигале. Негов нов съотборник е Енеа Бастианини. Световният шампион през сезон 2020 в Moto2 прекара миналия сезон в Грезини Дукати. Бастианини записа четири победи с мотор Дукати Десмоседичи GP21. Това му помогна да бъде повишен и вече да носи официалните цветове на марката.

Презентацията се състоя тази сутрин пред богата публика, съставена от партньори и спонсори на Дукати. Там бяха също така местни власти, представители на националната и международната преса, както и други важни гости. Официалното представяне започна със специално шоу „Campioni in Pista“, което бе организирано от Дукати в сътрудничество с Мадона ди Камплиьо и Trentino Marketing. Тук участваха и партньорите на Дукати в MotoGP- Леново,  Aruba.it, Шел, Ауди и Monster Energy. Компанията за енергийни напит вече е официален партньор на Дукати след като преди това спонсосираше само Баная.

Както винаги, представянето на мотора Десмоседичи GP23 беше най-вълнуващият момент от цялата презентация. Новата ливрея бе представена от Баная и Бастианини. Подобно на предишни години се запазва класическата червена цветова схема на Дукати, подсилена с някои карбонови детайли и в по-светъл нюанс на червеното.

Друга новост е, че Баная реши да използва №1 на своя мотор през сезон 2023 в MotoGP. Последният случай, в който бе използвана тази цифра бе от Кейси Стоунър. Австралиецът реши да кара с №1 на своята машина през сезон 2012.

„Зимната ми почивка беше по-кратка от обикновено заради всички ангажименти след спечелването на световното първенство. Сега съм зареден с енергия и нямам търпение да започна сезона. Честно казано ми липсваха мотора Десмоседичи GP, както и целият отбор“, сподели Баная.

„Нямам търпение да се върна на пистата. Не можех да реша дали да продължа да използвам номер 63 или да премина към №1. В крайна сметка се спрях на второто. Радвам се да видя този номер на мотора. Сега целта ми ще бъде да направя всичко, за да го запазя. Няма да е лесно, защото очаквам още по-силна конкуренция, отколкото миналата година. Знам, че ще имам много съперници, готови да се борят за титлата. Въпреки това съм наясно, че разполагам с най-добрия мотоциклет и отбор, за да се целя нависоко и през 2023 г. Благодаря отново на всички от Дукати и на моя екип! Готов съм да подновя нашето съвместно приключение“, добави пилотът на Дукати.

Съотборникът на Баная няма търпение да започне първия си сезон като заводски пилот на Дукати. Италианецът замени Джак Милър, който премина в КТМ.

„Да носиш цветовете на официалния отбор е страхотна емоция. Сега от мен зависи да докажа, че заслужавам тази възможност. Вълнувам се за новия сезон! За щастие няма да ми се наложи да чакам дълго, за да мога да карам червения си мотоциклет Десмоседичи GP на пистата“, заяви Бастианини.

„След няколко седмици ще бъдем в Сепанг за първия тест за годината. Това ще бъде решаващ момент да опозная по-добре момчетата в отбора и най-вече да започна работа по мотора. Това ще бъде много конкурентна година и определено ще има лесни и по-трудни моменти, с които ще се сблъскаме. Лично аз винаги съм готов за всичко! Благодаря още веднъж на Клаудио, Джиджи, Паоло, Давиде и на целия екип на Дукати. Както винаги, ще дам 100 % от себе си“, добави състезателят на Дукати.

Началото на новия сезон винаги е вълнуващо. Tази година  още по-вълнуващо заради сезон 2022,  който ще остане в историята. Възпроизвеждането на миналогодишните резултати ще бъде голямо предизвикателство. Целта ни винаги е да надскачаме себе си и постоянно да се подобряваме. Освен на световния шампион Пеко Баня, сега ще можем да разчитаме и на Енеа Бастианини. Той завърши на трето място трети в MotoGP през миналата година с екипа на Грезини Дукати“, каза Джиджи Дал’Иня.

„Убедени сме, че и двамата ни пилоти отново ще бъдат сред главните действащи лица в шампионата. Със сигурност конкуренцията ще бъде още по-голяма. На стартовата решетка има много силни пилоти. В същото време останалите производители със сигурност ще са работили усилено през зимата. Ние обаче не сме изпреварени, така че с нетърпение очакваме да започнем новия сезон и да защитим трите титли, които спечелихме миналата година“, добави генералният мениджър на Дукати.

Франческо Баная, Джиджи Дал'Иня и Енеа Бастианини
Франческо Баная, Джиджи Дал’Иня и Енеа Бастианини, снимка Дукати