Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Два нови отбора са одобрени за участие в F1, заяви Екълстоун

Два нови отбора са одобрени за участие в F1, заяви Екълстоун

27
0
Бърни Екълстоун

Одобрени са кандидатурите на два нови отбора за участие във Формула 1 през 2015 или 2016 г., заяви управляващият търговските права на спорта Бърни Екълстоун.

Единият екип е тимът на Джийн Хаас, който е съсобственик на отбора Стюарт-Хаас Рейсинг, участващ в сериите НАСКАР. Американският тим е единственият, обявил публично кандидатурата си за участие в Гран при, след като през декември миналата година ФИА обяви, че търси нови отбори за Формула 1 за следващите два сезона. Срокът за заявяване на интерес бе 3 януари, като освен Хаас Колин Колес (бивш шеф на Испания Рейсинг) и сръбският отбор Стефан GP (които кандидатстваха за място през 2009 г., но не бяха приети от ФИА) също изразиха желание за участие в F1. Документите за кандидатстване трябваше да се подадат до 10 февруари, а срокът за решение бе обявен за 28 февруари, но ФИА го удължи.

Запитан за кандидатурата на Хаас по време на уикенда за Голямата награда на Бахрейн, Екълстоун отговори:

Те ще бъдат приети. Също така одобрихме още един отбор. Друг въпрос е дали ще успеят да се справят или не. Ще се радваме да имаме още няколко отбора. Говорих с Жан Тод и се съгласихме, че ако два екипа искат да влязат, ще ги оставим.

В края на февруари Хаас се срещна с представители на ФИА, като бившият технически директор на Ред Бул и Ягуар Гюнтер Щайнер също бе заедно с американеца. По време на събеседването Хаас е изяснил идеята си за участие във Формула 1 и е отговорил на редица въпроси, свързани с реализацията на проекта.

Още преди уикенда за Гран при на Бахрейн Екълстоун сподели, че очаква Хаас да получи одобрение, като също така добави, че участието в F1 не е евтино, коментирайки, че 1 милиард би стигнал за четири години.