Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Два стопа бяха най-добрата стратегия за нас, обясни Бътън

Два стопа бяха най-добрата стратегия за нас, обясни Бътън

67
0
Дженсън Бътън

Дженсън Бътън финишира пети в Гран при на Китай, след като изпълни стратегия с две спирания в бокса. Повечето екипи и пилоти предпочетоха три питстопа.

В Макларън обаче прецениха, че две преминавания през питлейна ще проработят по-добре за тях и това се потвърди в състезанието. Бътън тръгна от осма позиция на грида с по-твърдите гуми – медиум, сложи пак такива при първото спиране в 23-ата (от 56) обиколка, а в 49-ата сложи софт.

Много съм щастлив, че финиширах пети днес – и отборът трябва да е доволен. Състезанието щеше да е сложно при всички положения: не бяхме достатъчно бързи, за да приложим същата стратегия като останалите. Затова трябваше да изкараме по-дълго на трасето от тях и да се справим с 2 пита вместо с 3 – заяви световният шампион за 2009 г. – Два бокса бяха по-бързият вариант за нас. Стратегията означаваше, че трябва да пускам други пилоти да ме задминават, за да пазя гумите си. Ако не правехме времената, към които се целяхме, щяхме да си съсипем надпреварата. На моменти се наложи да не се боря в случаи, когато бих водил битка. Не е най-вълнуващият начин да се състезаваш, но взехме 10 точки и това си струваше.

Серхио Перес финишира точно извън зоната на точките – 11-ти. Той отбеляза, че следобедът е бил труден за него, но има много данни за анализ и много неща за учене.

Не беше най-добрият ми уикенд като темпо, така че имаме работа – продължи мексиканецът. – Поздравления за Дженсън – той направи фантастично състезание днес. Намери по-добър ритъм и накара стратегията да проработи. Аз се борех с колата си през цялото време. Първият ми стинт бе сравнително добър, но след това износването на гумите повлия на скоростта ми – каза още той.