Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Отново обмислят две надпревари в Бахрейн

Отново обмислят две надпревари в Бахрейн

630
0
Гран при на Бахрейн, Манама, Сахир
снимка: Пирели

Стефано Доменикали настоятелно заявява вече няколко пъти, че Формула 1 има намерение да проведе всички планирани в календара 23 старта, както и че не предстоят нови промени в подредбата им. Съмнения обаче се изказват не просто от странични наблюдатели, а от хора в спорта. Последните слухове потвърждават възможността за допълнителни размествания. Причината е ситуацията с разпространението на COVID-19 в Португалия, вследствие на която се обмислят две надпревари в Бахрейн.

Понастоящем календарът започва с Гран при на Бахрейн, след като надпреварите в Австралия и Китай бяха отложени. След това има старт на Имола и се предполагаше, че Портимао ще заеме слота на третия кръг, който не бе потвърден. Епидемичната обстановка в Португалия обаче стигна дотам, че се търси помощ от други държави. От Германия планират да изпратят медицинска помощ, а в Австрия – да приемат пациенти за интензивно лечение. При това положение провеждането на състезание от Формула 1 в страната е под сериозна заплаха.

Затова и се заговори отново за две надпревари в Бахрейн. През сезон 2020 на пистата Сахир бяха проведени две състезания, но на различни конфигурации на трасето

Смята се, че се обмисля вариант, при който вторият кръг да е веднага след първия, планиран за 28 март. Ако подобно предложение бъде прието, то стартът на Имола вероятно ще се отложи със седмица, за да могат отборите да се придвижат. Информацията е на нидерландско радио, а говорител на Формула 1 е отказал официален коментар по темата.

F1 екипите, хората на Либърти Медия и ФИА създават „балони“, в които живеят преди и по време на надпреварите, за да изпълняват протоколите за безопасност във връзка с епидемичната обстановка. Мерките бяха още по-строги за последните стартове от сезон 2020. Предполага се, че ще продължат да важат с още по-голяма сила през новата състезателна година, когато придвижването продължава да е затруднено от пандемията. Отделните държави имат различни рестрикции и изисквания за гражданите си и пристигащи от чужбина. Тези във Великобритания например вече предизвикаха проблем за Хаас. Инженери на Ферари не могат да пристигнат в европейската база на тима, за да помогнат при монтирането на задвижващата система, тъй като ще трябва да влязат в двуседмична карантина.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.