Начало Автомобили Двигателите на Volvo от последно поколение излизат през есетна

Двигателите на Volvo от последно поколение излизат през есетна

142
0
Volvo

Шведският автомобилен производител Volvo започва производството на ново поколение двигатели, наречено VEA (Volvo Engine Architecture), в град Скьовде (Швеция). Първите агрегати от тази генерация ще се вграждат от есента на тази година в преработените модели S60, V60, XC60, V70, XC70 и S80

В бъдеще фирмата смята да залага само на 4-цилиндрови мотори, като бензиновите и дизеловите агрегати ще споделят един и същи блок, който ще може да бъде комбиниран и с допълнително електрозадвижване. Тази стратегия намалява вариантите на двигатели, но дава по-голяма гъвкавост.

Новото поколение бензинови и дизелови мотори ще са с обем от 2.0 литра, които разполагат с директно впръскване и посредством турбо компресори покриват широк спектър от мощности. Те предоставят по-сериозна мощност от досега произвеждания 6-цилиндров двигател и в същото време са по-пестеливи в своя разход спрямо сегашните 4-цилиндрови агрегати. Заедно с това поколение ще бъде представена и нова 8-степенна автоматична трансмисия.

Поколението VEA заменя осем двигателни архитектури на три платформи. Новите двигатели ще бъдат въвеждани постепенно от 2013 до 2015 г. Очаква се през тази година в Скьовде да бъдат произведени около 20 хил. агрегата, а в края на годината се очаква капацитетът да се вдигне на 2000 единици на седмица.

Фирмата е инвестирала в новото поколение и в завода в Скьовде общо 2 млрд. шведски крони (около 235 млн. евро). Това е и най-голямата инвестиция в историята на марката. Заводът е разширен посредством супер модерно ново строителство, като всички двигатели ще минават по една и съща поточна линия. Това прави производството изключително ефективно и гъвкаво. Едно от най-големите предизвикателства за безпроблемното преминаване към производството на новите двигатели е били промяната в производството на цилиндровите блокове. 30 машини са променени, което е погълнало половин милиард крони.