Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Двигателят на Ред Бул за 2022 г. в общи линии ще е...

Двигателят на Ред Бул за 2022 г. в общи линии ще е същия като тазгодишния, обясниха от Хонда

5428
0
Ред Бул, Хонда, задно крило, Макс Верстапен
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Задвижващата система на Хонда, която от сезон 2022 ще бъде поета от Ред Бул Пауъртрейнс, ще е почти същата като настоящата спецификация на агрегата, сподели главният изпълнителен директор на Хонда F1 Масаши Ямамото. Японският производител се оттегля от Формула 1 в края на тази година. Ред Бул създаде нова компания, която ще се занимава с моторите и има амбицията да произвежда двигатели, отговарящи на новите правила, макар че те още не са уточнени. Дотогава Ред Бул Пауъртрейнс ще разполага със задвижващите системи на Хонда, които догодина пак ще се произвеждат в Сакура. Ямамото обясни пред racingnews365.com, че това ще е последната възможна хомологация.

„На практика ще е тазгодишният мотор, защото е доста нов и променен в сравнение с този от миналия сезон. Различен е, ще го напаснем спрямо правилата за догодина. Но в общи линии ще е същият агрегат. Вече сме почти наравно с Мерцедес като издръжливост и представяне“, разясни CEO-то на Хонда F1

Той допълни, че последната хомологация ще има някои промени с цел подобрено представяне.

„Ще подкрепяме техническите екипи и на двата отбора (Ред Бул и Алфа Таури – б.р.), за да са конкурентоспособни. От маркетингова гледна точка ще има минимум поддръжка“, каза още Ямамото.

Ръководителят на Хонда F1 коментира също така, че инженерите, работещи сега по Гран при проекта, ще бъдат пренасочени към работата по електрификация и задвижвания без вредни емисии на компанията.

Междувременно Кристиан Хорнер пък каза пред motorsport.com, че Серхио Перес изпълнява задачата, за която бе привлечен в Ред Бул.

Мнението му се различава от това на Хелмут Марко – австрийският съветник на екипа не е доволен от мексиканския пилот

„Мисля, че Серхио пое ролята, която се надявахме да вземе. В Баку спечели победа и постави Люис [Хамилтън] под напрежение. Носи точки за конструкторския шампионат, отборен играч е и сме много доволни от работата му. По принцип смятаме, че винаги трябва да се дава шанс на младите и сме го правили повече от който и да е друг отбор. Но понякога трябва да излезеш от програмата – това според мен бе смело решение. И се получи добра динамика в екипа“, сподели Хорнер.

Перес е с едногодишен договор и се очаква решение дали ще продължи да се състезава с Ред Бул или в Милтън Кийнс ще предпочетат някого другиго.