Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Двоен триумф за Браун в Австралия

Двоен триумф за Браун в Австралия

55
0

Браун Гран при постигна двоен триумф при дебюта си в световния шампионат на Формула 1 днес на пистата Албърт парк, като Дженсън Бътън спечели Гран при на Австралия пред съотборника си Рубенс Барикело. Но докато английският пилот води от старта до финала на надпреварата, то съекипникът му отиде втори в подреждането броени обиколки преди финала след истинска драма на трасето. До този момент втори и трети вървяха Себастиан Фетел (Ред Бул) и Роберт Кубица (BMW Заубер). Полякът настигна немския си съперник и при опит да го изпревари двамата се удариха. Това размести подреждането след Бътън, а надпреварата приключи при кола за сигурност на пистата.

Състезанието започна при чудесно време и условия на пистата, като на старта Бътън поведе, дисквалифицираните от квалификацията вчера болиди на Тойота избраха да тръгнат направо от питлейна. Класиралият се на първа редица Барикело обаче не започна добре и при изоставането му в колоната стана инцидент, в който пострадаха още Ник Хайдфелд (спукана задна гума на BMW-то му), Адриан Сутил (чийто Форс Индия бе със счупено предно крило), Марк Уебър (Ред Бул), който се завъртя и на свой ред отнесе Хейки Ковалайнен. Единствено финландецът не успя да продължи, след като се оказа, че е строшено предното му окачване.

Така зад Бътън още от самото начало застана Фетел, следван от Фелипе Маса (Ферари), Кубица, Кими Райконен (Ферари), Нико Розберг (Уилямс), Барикело. Люис Хамилтън (Макларън), стартирал на практика последен (18-и) от грида заради вчерашната си смяна на скоростна кутия, бе вече десети в петия тур. Разликата между Бътън и Фетел пък се движеше между 4-4,5 секунди.

Инцидентите обаче не спряха до ударите от старта. Барикело подпря Кими Райконен в 10-а обиколка при опит да го изпревари и счупи част от предното си крило. Това обаче явно не оказа толкова сериозно влияние върху темпото му, че да го накара да спре веднага в пита – носът му бе сменено чак десетина тура по-късно при редовно спиране. По същото време започна първата серия боксове, като повечето пилоти бяха избрали стратегия с по два питстопа.

В 19-я тур пък Казуки Накаджима (Уилямс) се удари в предпазна стена, което доведе до първото излизане на кола за сигурност на трасето. Състезанието бе рестартирано в 25-а обиколка, като с интерес се очакваше реакцията на вървящия трети в този момент Маса, както и на останалите пилоти със системата KERS в болидите си, но размествания не настъпиха. Нелсън Пикет обаче изпусна контрола над колата си и излетя в зоната за сигурност на първи завой, къде приключи състезанието му.

До края на надпреварата не успяха да стигна и двата болида на Ферари. Маса се прибра в бокса в 47-а обиколка, а Райконен се удари малко преди това, явно повреждайки колата си.

Към края на Гран при на Австралия изкачилият се трети в колоната Кубица буквално полетя и настигна Фетел. Полякът атакува от външната страна на трети завой три тура преди финала, при което двамата се удариха. Фетел се опита да се върне в бокса, но не успя, като междувременно изрази огромното си съжаление от случилото се по радиото. Така в крайна сметка Барикело навакса, а от инцидента полза имаха класиралите се зад него Хамилтън, Глок, Алонсо, Розберг и Буеми, който в дебюта си печели точка.