Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Двойна победа за NetRex Grand Prix в ГП на Канада на БгФ1

Двойна победа за NetRex Grand Prix в ГП на Канада на БгФ1

912
0
Иван Леонов

Иван Леонов спечели по безапелационен начин своята трета поредна победа на пистата “Жил Вилньов” в БгФ1 за сезон 2023. Вторие съотборникът му Самуил Иванов. Така те записаха и първата двойна победа за NetRex Grand Prix. Първи подиум за сезона и на вицешампиона за сезон 2022 – Иван Иванов. Той донесе и първи подиум на Sparta Racing Team от ГП на България през миналия сезон.

Квалификацията започна драматично за шампиона за 2022г.. Той изпитваше проблеми с работата на гумите и изостаналите болиди, а най-бърз в началото на сесията бе съотборникът му Самуил Иванов, следван от Иван Иванов (Sparta Racing Team) и Ростислав Анастасов (Oracle Apex Racing). В самия край на сесията Леонов намери правилната настройка на своя болид и постигна време 1:09.895. То му отреди първата позиция и втори пореден пол позишън за сезона. Eдинствените, които слязоха под 1:10 бяха двамата пилоти на NetRex Grand Prix. Зад тях на втора редица останаха пилотите на Oracle Apex Racing, а пети щеше да стартира лидерът на Sparta Racing Team – Иван Иванов. На шеста позиция остана Насим Рула, който изостана на близо секунда зад най-доброто време.

Състезанието започна чисто, като пилотите бяха изключително внимателни в първите завои и се разминаха без щети. Леонов поведе колоната, следван от Самуил Иванов, който се опитваше да запази позицията си от атаките на Анастасов и Насим Рула, който пък се справи с Иван Иванов на старта на състезанието. Няколко обиколки по-късно алжирският пилот успя да изпревари и пилотите на Oracle Apex Racing, а следващата му жертва беше Самуил Иванов, който се движеше втори. До атака срещу Самуил се стигна в края на седмата обиколка, която беше завършена успешно. Насим Рула и Самуил Иванов започнаха да притискат Леонов, който беше най-бавният от лидерите и задържаше колоната зад себе си, като изглеждаше, че той има проблем с работата на гумите си. Пилотът на Braking Point Racing пробва да изпревари Леонов в спирането на втори завой, но защитна маневра на лидера, спря неговия устрем. Грешка на Насим и удар в стената на шампионите доведе до нова размяна на втората позиция, като Самуил сега имаше тежката задача да пази гърба на съотборника си. Проблеми и удар в предпазните стени повредиха задното крило на Самуил, заради което той имаше проблеми и беше отново изпреварен от пилота на Braking Racing Point. Иван Иванов също имаше проблем, като той изпусна мястото за спиране в бокса и загуби около 5 секунди, които го поставиха в много лоша ситуация и го изпратиха далеч назад, точно между двамата пилоти на Oracle Apex Racing.

След първите спирания в бокса Николай Караколев постоянно притискаше пилота на Sparta Racing Team, и се опитваше да го накара да направи грешки, като атаката за петата позиция не закъсня и се оказа успешна. Все пак две обиколки по-късно, Иван Иванов си върна петата позиция и започна да подобрява значително своето темпо. Лидерите поддържаха постоянна дистанция помежду си и бяха в следния ред: Иван Леонов, Самуил Иванов, Насим Рула. Ростислав Анастасов също вдигна темпото и изпревари Рула за третата позиция. В битката се включи и Иван Иванов, който оформи страхотна тройна битка за последното място на подиума.

След вторите спирания в бокса, Анастасов и Караколев изостанаха и загубиха шансове да се борят за местата на подиума, а Насим Рула постепенно намаляваше разликата с Иван Иванов.

В последните две обиколки двамата си спретнаха страхотна битка за последното място от подиума, продължила до последния завой на последната обиколка, като в крайна сметка Насим Рула надделя, но наказание заради неправилно използване на системата DRS, го изпрати отново на четвърта позиция след края на състезанието.

Пълните резултати от състезанието

Ето и какво казаха ТОП 3 пилотите след състезанието:

Иван Леонов на въпрос как успява да поддържа такова ниво: “Ами как успявам ли, с доста тренировки и желание и опит. Вече 11 години участвам в подобни състезания, всичко е резултат от много желание, каране и постоянство през годините, като никога не съм се замислил за отказване, независимо от трудностите. В началото и аз бях на опашката като всички останали, бях последен, на обиколки изоставане, правих инциденти, имах множество наказания, но в крайна сметка нещата се получиха с напредването на времето и израстването ми стъпка по стъпка.

Самуил Иванов: “Много съм доволен от карането си, показах постоянно темпо, ударих стената и имах щети по болида и трябваше много да внимавам. Успях да изградя преднина пред другите, възползвах се от тяхната битка, доста пазех колата в последните обиколки и внимавах много. Честито на нас двама ни с Леонов, първа двойна победа. Леонов доста искаше да го направим отдавна и беше въпрос на време да се случи. Трябват още много тренировки, и нека видим какво ще се случи на Имола. Честито на Иван Иванов за третата позиция, много добро каране и от него.

Иван Иванов: “Честито на победителите, на Ванката и Самуил, наистина бяха уникално бързи, квалификацията оказа голяма влияние. Хубавото беше, че този път оцелях на първи завой, но като цяло състезанието ми беше доста трудно, имах контакти с други момчета, сривове на темпото, но като цяло съм доволен. До колкото разбрах Насим е имал наказание, като той ме изпревари в последния завой, жалко за него, случва се, но той направи великолепно състезание и се бори много твърдо. Хубаво е да се водят битки с него. С оглед на темпото ми съм доволен, не е това което искам като резултати и трябва да се постарая много, за да се подобря в следващите състезания. Искам да благодаря на моите съотборници на Христо Ичов, Стоян Барбуков и Петър Николов, които наистина ми помагат за тези резултати”.

На 7 май предстои четвърти кръг от БгФ1, като домакин ще бъде пистата “Имола” – ГП на Сан Марино. Писта, на която сме ставали свидетели на невероятни битки, най-емоционалната от които беше през миналия сезон на БгФ1, където пилотите на Sparta Racing Team (Стоян Барбуков и Иван Леонов) ни спретнаха една от най-незабравимите надпреварите в историята на шампионата!

Състезанието ще бъде излъчено в обичайното време, 20:30ч. в Twitch канала на шампионата – https://www.twitch.tv/cukambg