Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Двойна победа за Уилямс на Нюрбургринг

Двойна победа за Уилямс на Нюрбургринг

46
0

Ралф Шумахер спечели чудесна победа днес на пистата Нюрбургринг. Гран при на Европа се превърна в истински триумф за екипа на Уилямс, след като втори стана съотборникът му Хуан Пабло Монтоя. Трети е Рубенс Барикело (Ферари).
На старта Кими Райконен, който бе на полпозишън, тръгна великолепно и поведе. Ралф Шумахер се изстреля от третата си позиция и задмина брат си, който пък едва удържа мястото си на първия завой при атака на съотборника си Рубенс Барикело.
Кими вървеше чудесно и започна да трупа аванс. Още в 16-ата обиколка обаче той направи питстоп за смяна на гуми и дозареждане. В същия тур – едновременно с младия финландец – в бокса спря и Михаел Шумахер. Стопът на Кими бе 8,8 сек, а на световния шампион – 8,6 сек, но двамата излязоха в същия ред. Водеше Ралф пред Райконен, Михаел, Барикело, Монтоя, Алонсо.
По-малкият Шумахер изкара още цели пет обиколки преди да направи първото си спиране в пита. При излизането той се вклини между Кими и брат си на втора позиция.
Не стана ясно обаче дали тактиката на Уилямс е по-добра от тази на Макларън, тъй като Райконен не завърши надпреварата – в 26-ата обиколка двигателят му изпуши и той отпадна. Така Шумахер-младши отново поведе.
Михаел спря за втори път в бокса в 35-ия тур. Обиколка по-късно същото направи и Барикело. Пилотите на Ферари бяха последвани от Алонсо и Монтоя, последен в бокса отново влезе Ралф. След втората серия спирания по-малкият брат пак бе начело.
В 43-ия тур настъпи истинската драма. Монтоя тръгна да изпреварва в завоя Дънлоп Михаел Шумахер за второто място. Двамата караха невероятно близо един до друг и се удариха, при което световният шампион изхвърча в чакъла, а колумбиецът продължи. Ферари-то бе избутано на пътя от маршалите на пистата и Михаел продължи, но вече бе на шеста позиция – зад брат си, Монтоя, Барикело, Алонсо и Култард.
Четири обиколки преди края Алонсо се бореше с проблем със спирачките си и спря много рано на шикана NGK. Вървящият зад него Култард се оказа опасно близо и реши да мине от вътрешната страна в момента, в който и испанецът тръгна да прави същото! Резултатът бе неприятно, но атрактивно за публиката изхвърчане на шотландеца от трасето, след което Макларън-ът му остана в чакъла.
В самия край на състезанието Михаел Шумахер настигна Алонсо и едва не го изпревари два завоя преди финала. Пилотът на Рено обаче се защити успешно и завърши четвърти, зад Барикело.