Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Двойни наказания за смяна на двигател

Двойни наказания за смяна на двигател

47
0

От ФИА обявиха няколко промени по спортния и техническия правилник. От 2010 година например пилотите, които в един уикенд използват два допълнителни двигателя извън разрешените осем, ще получават наказание „стартиране с 10 места назад“ в две поредни надпревари.

Миналата година бе обявено, че всеки пилот има по осем двигателя на сезон, като това принуди отборите внимателно да премислят всеки един двигател за всяка една надпревара. Съответно при използване на всеки допълнителен двигател пилотът ще стартира в съответната надпревара с 10 места назад.

От тази година обаче календарът нараства от 17 на 19 кръга. В допълнение от ФИА обявиха, че използването на втори допълнителен двигател (например девети и десети в един уикенд) ще резултира в аналогично наказание и за следващото състезание.

Всеки един пилот може да ползва не повече от осем двигателя за един сезон“ – сочи правилникът. „Ако един пилот използва повече от осем двигателя, то той ще стартира с 10 места назад в първото състезание, в което го е ползвал.“

„Ако два допълнителни двигателя са ползвани в рамките на един уикенд, съответният пилот ще стартира с десет места назад във въпросната надпревара, както и в следващата.“