Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Двойните точки бяха въведени заради Ферари, заяви Екълстоун

Двойните точки бяха въведени заради Ферари, заяви Екълстоун

52
0
Бърни Екълстоун, Лука ди Монтедземоло
Бърни Екълстоун и Лука ди Монтедземоло, снимка Ферари

Въвеждането на двойни точки за последния старт от тазгодишния календар на Формула 1 е станало, за да се помогне на Ферари, заяви Бърни Екълстоун.

Управляващият търговските права на спорта направи поредното си противоречиво изказване, след като наскоро определи новата ера в спорта като „пълен фарс и абсурд”. Това изявление бе направено по повод предсезонния тест на пистата Херес, където отборите имаха повече от обичайните за тренировки проблеми. Тези със задвижващи системи на Рено пък имаха най-големи грижи – шампионите Ред Бул направиха едва 21 обиколки за четирите дни изпитания.

Двойните точки за Гран при на Абу Даби от своя страна получиха особено негативни оценки както от пилоти, така и от фенове, след като бе обявено въвеждането им. Според публикация в CityAM обаче Екълстоун заявил на президента на Ферари Лука ди Монтедземоло, че мярката е взета, за да се помогне на Скудерията.

Той (Ди Монтедземоло – б.р.) говореше за това и аз му заявих: „Много просто е защо въведохме правилото. Защото вие не се представяте (добре). Ако вършехте каквото трябваше, нямаше да има нужда от такова нещо”. Той отговори: „Знам, знам” – е цитиран 83-годишният англичанин.

Ферари спечелиха за последно титла във Формула 1 с Кими Райконен през 2007 г. През последните години пък Ред Бул доминират и взеха четири поредни корони и при пилотите, и при конструкторите. Шефът на тима от Милтън Кийнс Кристиан Хорнер не харесва правилото за двойните точки:

През два от последните четири сезона битката продължи до последната надпревара при предишната система на точкуване. Затова може би е по-добре да се прегледа вариантът двоен актив да се дава в три старта, за да се отнеме тото елементът от финалното състезание.

Екълстоун няколко пъти вече обясни, че според него е по-добре двойни точки да се дават в повече надпревари. Неговото предложение също беше за три.