Начало Избрани Джак Дуън ще тества автомобил от Формула 1

Джак Дуън ще тества автомобил от Формула 1

919
0
Джак Дуън
Джак Дуън, снимка Алпин

Джак Дуън ще тества автомобил от Формула 1. Австралиецът е част от Академията за млади пилоти на Алпин и е син на петкратния шампион в бившия клас 500 cc Мик Дуън. Младият състезател ще бъде зад волана на миналогодишния болид на французите А521 в края на този уикенд. 

Джак се присъединява към резервния пилот на Алпин Оскар Пиастри по време на тридневен тест на международната писта Лосаил тази седмица. Оскар кара миналогодишния претендент в сряда и четвъртък (11-12 май) на катарската писта. Австралиецът ще като допълни първото си усещане за автомобила, което се състоя в Тексас през април.

Деветнайсетгодишният Джак Дуън се присъедини към Академията на Алпин през януари. Досега той се сблъскваше със смесена съдба през първия си сезон в шампионата на ФИА Формула 2 през 2022 г. При дебюта си в Бахрейн, той записа полпозишън, след затвърди доброто си представяне с място на първа редица в Саудитска Арабия. Няколко седмици по-късно Дуън потегли от трета позиция в Имола. Младата надежда на Алпин ще се стреми да превърне обещаващото темпо в повече точки. Настоящата кампания във Формула 2 ще бъде подновена в края на следващата седмица на пистата Каталуния.

През изминалия уикенд Пиастри бе в ролята на резервен пилот в Маями. Той ще се присъедини към екипа на Формула 1 за предстоящите състезания в Барселона и Монако. След това шампионът във Формула 2 ще замине за Австрия. Там той ще започне третия тест от обширната си частна програма

Двата дни тестове в Катар бяха ползотворни. Продължих да се запознавам с автомобила A521 от Формула 1. И през двата дни беше много горещо. Това е добра тренировка за  физическата ми подготовка. Пистата до голяма степен не се използва толкова много. Имаше различни нива на сцепление, а условията бяха доста прашни и ветровити през цялото време. Понякога това беше огромно предизвикателство. За мен беше важно да науча как се шофира при различни условия. Очаквам с нетърпение да се присъединя отново към екипа на Алпин в Барселона и Монако преди следващия ми частен тест на Ред Бул Ринг през юни“, каза Пиастри.


„Много съм развълнуван, че за пръв път ще карам автомобил от F1. Това е момент, към който се стремя, откакто започнах да се състезавам с картинг. Знам, че такива възможности са изключително привилегировани. Много съм благодарен на Aлпин за предоставената ми възможност. Очаквам с нетърпение да дам най-доброто от себе си в тестовия ден.  Преди това наблюдавах зад кулисите на някои частни изпитания и се подготвях в симулатора на Алпин в Енстън. Определено се чувствам готов за това предизвикателство. В деня на теста ще се развивам, ще се наслаждавам и се надявам да науча колкото се може повече заедно с отбора“, сподели Дъун.

„Много се радваме, че Джак ще има възможността да се качи в болид от F1. Откакто се присъедини към програмата в началото на годината, видяхме, че той се развива и израства много бързо. Също така Дуън прекара известно време в Енстън, за да бъде максимално подготвен. Със сигурност демонстрира обещаващ потенциал. За Оскар това е вторият частен тест за годината. Той е част от интензивната му програма за изпитания на автомобил от F1 за сезон 2021. За Оскар е важно да остане във форма и да бъде в крак с този тип машини. За нас е истинско удоволствие да продължим да подкрепяме Оскар по пътя му към F1. До края на годината му предстои все още важна работа“, заяви директорът на Академията на Алпин Жулиан Рус.