Начало Избрани Джанкарло Минарди ще ръководи комисия на ФИА

Джанкарло Минарди ще ръководи комисия на ФИА

791
0
ФИА
снимка: Спас Генев

Джанкарло Минарди беше избран за президент на Комисията за едноместни състезателни автомобили на ФИА. Италианецът пое поста от дългогодишния заместник-шеф на бившия отбор на Форс Индия Боб Фърнли.

Фърнли заемаше поста от края на 2020 г. Тогава неговият предшественик Стефано Доменикали беше назначен за главен изпълнителен директор на F1 от ръководителите на шампионата Либърти Медия.

Отговорностите на комисията включват надзор на стълбицата за младежки състезания, водеща до Формула 1. Също така отговаря и за въпроси, свързани с безопасността и функционирането на системата за суперлицензи на ФИА в множество шампионати.

Минарди започва като състезател в ралита и изкачвания в края на 60-те години на миналия век. След това той преминава към управление на отбори във Формула Италия. Накрая се включва в състезанията за Гран при във Формула 2.

Участвал за първи път през 1985 г. , отборът на Минарди е олицетворение на героичния аутсайдер във Формула 1. Той печели общо 38 точки в шампионата. 16 от тях са дело на първия пилот на отбора Пиерлуиджи Мартини.

Мартини постига и единствения старт на отбора от първа редица. Италианският състезател потегля от второ място в Гран на САЩ през 1990 г. по улиците на град Финикс. Също така е единственият пилот на Минарди, който е водил в състезателна обиколка. Това се случва в Гран при Португалия през 1989 г. на пистата Ещорил.

Редица млади и перспективни пилоти са получили ранен шанс във Формула 1 с екипа на Минарди. Сред тях са Джанкарло Фисикела, Ярно Трули, Фернандо Алонсо и Марк Уебър. Отборът от Фаенца бе продаден на австралийския бизнесмен Пол Стодарт през 2001 г.

Пет години по-късно тимът е закупен от собственика на Ред Бул Дитрих Матешиц. Австриецът първо променя името на Торо Росо, а след това на Алфа Таури. И до този момент отборът все още работи от първоначалната база на екипа на Минарди във Фаенца, Италия.

Самият Джанкарло Минарди се оттегли от F1 и се кандидатира за кмет на Фаенца през 2010 г. Италианецът продължи да се занимава с моторни спортове през целия си живот като ръководител на Италианската комисия по моторни спортове през 2004-та.

Миналата година той стана президент на пистата Аутодромо Енцо Дино Ферари, по позната като Имола. Трасето е домакин на Гран при на Емилия Романя, която ще се проведе в края на следващия уикенд.

„Искам да кажа колко топло приветствам избирането на Джанкарло Минарди за президент на Комисията за едноместни състезател автомобили на ФИА, заяви президентът на ФИА Мохамед Бин Сулайем. 

Той е важна фигура в моторните спортове. Очаквам с нетърпение да работя с него, за да продължим да развиваме пирамидата на едноместните болиди по целия свят.“

Джанкарло Минарди не е единственият колоритен италианец от близкото минало, който се завръща в спорта. Преди малко повече от месец неговият сънародник и бивш шеф на Бенетон и Рено Флавио Бриаторе също обяви връщането си в шампионата на ФИА.