Начало MotoGP News Джарвис спира да ръководи Ямаха след края на 2024 г.

Джарвис спира да ръководи Ямаха след края на 2024 г.

4
0
Фабио Куартараро и Лин Джарвис
Фабио Куартараро и Лин Джарвис, снимка Ямаха

Лин Джарвис спира да ръководи Ямаха след края на 2024 г. Британският специалист разкри пред Motorsport, че е взел решение да се оттегли от ръководството на марката след четвърт век начело.

Джарвис ръководеше програмата на Ямаха в MotoGP през последните 25 години. Именно той изигра много важна роля в сериозната трансформация на марката в началото на 21-ви век

Именно Джарвис е един от хората, който успява да убеди Валентино Роси да се присъедини към Ямаха през 2004 г. Малко преди това Доктора тъкмо беше спечелил третата си световна титла с Хонда.

Ямаха печели общо четири световни титли с Роси в периода 2004-200 г. После марката печели още три корони благодарение на Хорхе Лоренсо. Испанецът стана световен шампион през 2010, 2012 и 2015 г. Разбира се, ръководител на проекта продължава да бъде Джарвис.

После Ямаха навлиза в малко труден период, в който изостава от Хонда и Дукати. Японците обаче успяват да си стъпят на краката и печелят титлата при пилотите с Фабио Куартараро през 2021 г. Това е и последният триумф на Ямаха в MotoGP до този момент.

Един от последните приноси на Джарвис беше да убеди Куартараро да остане част от Ямаха за още две години. Световният шампион за сезон 2021 остана лоялен на японската марка, въпреки че обмисляше напускане през последните месеци.

По време на рейс уикенда в Тексас Джарис призна пред Motorsport, че се оттегля от поста генерален мениджър на Ямаха в края на годината

„Това ще бъде последният ми сезон в Ямаха. Ще се откажа в края на годината“, заяви Джарвис. „По-късно ще реша с какво ще се занимавам и на какво ще посветя времето си.“

„Започнах работа в заводския отбор през 1999 г. Това беше един необичайно дълъг период. Вече съм на 66 години и започвам да се уморявам малко от постоянните пътувания. Занимавам се с това от 26 години и е доста необичайно един и същи човек да ръководи един заводски проекта за толкова дълго време“, добави генералният мениджър на Ямаха.

„Дойде време да започна нещо ново. Сега е идеалният момент да направим този преход. Трябва да успеем да затворим моята глава и да започнем новата в хармония. Това е най-доброто решение и за двете страни.“

„Вече сме набелязали кандидата, който най-вероятно ще стане мой наследник, въпреки че това все още не е обявено официално. Гарантирам, че това ще бъде човек от групата на Ямаха. Планът е той да заеме моята позиция през януари следващата година“, завърши Лин Джарвис.

За момента не се знае кой ще бъде наследникът на Джарвис. Според някои източници, това е Паоло Павезио. В момента италианецът директор на отдела за маркетинг и състезания на Ямаха Европа. Той е тясно свързан със състезанията и има важна роля в програмите на марката в WSBK и мотокроса.