Начало Избрани Джеда ще приема стартове от F1 до 2027 г.

Джеда ще приема стартове от F1 до 2027 г.

316
0
Джеда, Гран при на Саудитска Арабия, Джеда, Формула 1, F1
снимка: Алфа Ромео

Джеда ще приема стартове от F1 до 2027 г. Това бе потвърдено от организаторите на надпреварата Сауди Моторспорт. Трасето край бреговете на Червено море ще остане част от графика F1 по-дълго от очакваното заради забавяне на строителните работи в Кидия.

Джеда бе домакин на първия си старт в края на сезон 2021. Тогава F1 посети за първи път Саудитска Арабия. Според предварителните планове, полу-постоянното трасе в Джеда трябваше да приема надпревари от световния шампионат до 2025 г. После F1 ще се премести на нова истинска писта, която ще бъде разположена в Кидия.

В момента Саудитска Арабия продължава строежа на своя грандиозен проект в Кидия. Той включва постояването на огромен развлекателен център, който е разположен недалеч от столицата Рияд. Тук също така трябва да има и истинска писта, която да приема в бъдеще стартове от F1, MotoGP и др.

Според последната информация на промоутъра на старта в Саудитска Арабия, пистата в Кидия едва ли ще бъде готова преди 2027 г. Причината за това е забавянето на строителните работи по бъдещото трасе. Така на практика надпреварата остава в Джеда за още три или четири години.

Наскоро главният изпълнителен директор на Сауди Моторспорт Мартин Уитакър заяви, че съществуващата писта в Джеда трябва да бъде адаптирана към модерните стандарти на F1. По този начин трябва да се гарантира, че тя ще остане в графика на спорта до завършването на проекта в Кидия.

„Важното е, че успяхме да осигурим бъдещето на временната писта в Джеда. Поради тази причина отново работим заедно с ФИА и F1. Целта ни е да гарантираме, че имаме трасе, което да ни позволи да провеждаме спортни състезания в Джеда. Това ще бъде така докато не приключат строителните работи в Кидия“, каза Уитакър.

„Автомобилният център в Кидия е проектиран така, че да бъде водещ в света по отношение на проектирането на писти за F1 и развлечения. Това е един уникален и вълнуващ проект. Кидия ще бъде място, което всеки ще иска да посети. Но в близко бъдеще фокусът и очите на света ще бъдат насочени към Джеда и крайбрежието на Червено море.“

Следващото издание на Гран при на Саудитска Арабия ще се проведе на 19 март. Това е само две седмици след откриващия кръг за сезон 2023 в Бахрейн. Пистата край брега на Червено море отново претърпя няколко промени. Тяхната цел е допълнително подобряване на видимостта и безопасността на пилотите.

Трасето в Джеда приема и други стартове освен F1 и F2. В края на ноември 2022 г. тук се проведоха последните състезания от WTCR. Също така има и редица дни, в които част от пистата е отворена за свободно ползване и колоездене.