Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Джеки Стюарт: Империи са падали, както е открил и Цезар

Джеки Стюарт: Империи са падали, както е открил и Цезар

36
0

Множество реакции имаше днес на новината, че асоциацията на отборите във Формула 1 FOTA е готова да започне подготовка на самостоятелен шампионат, но не и да оттегли условията си за участие в Гран при през 2010 г. След като ФИА обвиниха части от организацията в изявление, че не са участвали в преговорите с добри намерения, главният изпълнителен директор на Браун Гран при Ник Фрай опроверга тези твърдения. Той заяви, че разговорите и с президента на ФИА Макс Мозли, и с Бърни Еклестън са водени с добра воля. Освен това Фрай допълни нещо, което доскоро не бе широко обсъждана тема в публичното пространство: че реалният проблем е управлението на спорта, начинът, по който се взимат и налагат решения:

Според мен Макс като цяло върши добра работа. Чувстваме обаче, че някои от решенията бяха взети без консенсус или участие на състезателите, което е очевиден проблем.

Фрай сподели още на Силвърстоун, че за отбор като Браун Гран при не е кой знае какъв проблем рязко да намали бюджета си. Екипът обаче иска да се състезава срещу отбори като Ферари, Рено и Тойота.

Топката е в полето на Макс. Той трябва да обяви участниците в шампионата за догодина. Наистина се надявам дискусиите да продължат. Но причината да сме сред осемте [тима във FOTA] e, че там са най-добрите състезателни екипи в света. В Браун искаме да побеждаваме най-добрите – каза още Фрай.

Шефън на Ред Бул Кристиан Хорнер обясни, че е достигната точка, в която преговорите се прекратяват – отборите просто са на предела си. Колегата му в Макларън Мартин Уитмарш допълни, че изявлението на FOTA от късно снощи не е средство за пазарлък. Според него единият шампионат – ако Формула 1 се разцепи наистина – ще се наложи, като това ще са сериите, в които участват утвърдените през десетилетията тимове.

Трикратният световен шампион Джеки Стюарт от своя страна твърди, че отборите могат да се справят самостоятелно.

ФИА дълго твърдяха, че нямат нищо общо с парите в спорта. Е, сега се намесиха точно в тази част и това създава проблеми. Бърни Еклестън трябва да повлияе на Мозли относно това как се отнася към работата си. Може би твърде дълго време Макс е твърде авторитарен, а империи са падали, както е открил и Юлий Цезар. Никой не е неуязвим за куршумите и никой не е вечен – философски заключи шотландецът.

Еклестън от своя страна не коментира нищо.