Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Джеки Стюарт: На Формула 1 й е нужен нов шампион

Джеки Стюарт: На Формула 1 й е нужен нов шампион

83
0
Джеки Стюарт,Себастиан Фетел

На Формула 1 й е нужен нов шампион след четиригодишната доминация на Ред Бул и Себастиан Фетел, смята Джеки Стюарт.

Мисля, че би било по-добре, би оживило нещата – коментира трикратният носител на короната в Гран при. – Определено би било освежаващо.

74-годишният шотландец допълни шеговито, че „четири пъти е малко алчно”.

Фетел направи рекордна поредица от 9 поредни победи през втората половина на сезон 2013 г. 26-годишният германец е най-младият четирикратен шампион в историята на спорта, но според Стюарт това няма да продължи още дълго.

Никой не е върха завинаги. Светът си върви и съм сигурен, че в F1 ще се случи същото. Не знам дали ще е през новия сезон. Ред Бул са доста впечатляващ отбор, а сега получават повече пари от спонсори, отколкото от компанията Ред Бул, защото са със сериозно телевизионно отразяване – каза още Сър Джеки.

Шотландецът очаква също така Фернандо Алонсо да се справи по-добре през 2014-та спрямо новия си съотборник във Ферари Кими Райконен. Той спомена и Люис Хамилтън (Мерцедес) сред фаворитите за битката:

Според мен Люис е най-бързият пилот в спорта. Като чиста скорост. Когато прави бърз тур, той е истински майстор.

Според Стюарт Формула 1 прави крачка в правилната посока по отношение на екологичния подход, въпреки че това увеличава разходите в момента за разработка на нови системи.

Трябва да демонстрираме, че технологията ни е екологично издържана и че се движим напред. Тази година ще се използва значително по-малко гориво, а това е сериозно изявление към онези, които твърдят, че не опазваме околната среда. Една от причините за напускането на Бриджстоун бе, че спортът не е достатъчно „зелен”, а не можем да си позволим твърде много такива компании да си тръгнат. Аз обаче не бих въвел новата формула още две години заради разходите – световната икономика трябва да се стабилизира. След известно време спортът може би щеше да е по-добре подготвен да намери нужните пари, без да се налага да изпада в затруднения. Говорих с президента на ФИА (Жан Тод) в Индия през 2012-та за това, но той вече бе решил и поел ангажименти. Дали самите участващи в процеса щяха да задържат разходите ниски е отделен въпрос, защото във Формула 1 знаме по-добре от всеки друг спорт как да харчим – добави Стюарт.

Един от отборите с финансови проблеми, при това още преди скачането на разходите, е Лотус. Джеки Стюарт обаче не смята, че ще има банкрути на екипи в F1, както и че отборът от Енстън ще изплати дължимото на всички, когато е в състояние да го стори.